Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Srečanje krvodajalcev v Doberdobu

| 28.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Bela nedelja je bila na Doberdobu posvečena krvodajalcem. Pri nas smo praznovali že 45. dan krvodajalcev. Organiziralo ga je naše krajevno krvodajalsko društvo, v sodelovanju z občinsko upravo in italijanskim vsedržavnim združenjem.

Po polaganju vencev pred vaškim spomenikom in povorki po vasi je sledila sv. maša. Darovala sta jo naš župnik Ambrož Kodelja in duhovnik iz sosednjih Ronk, Lorenco Boskarol. Prisoten je bil gospod župan dr. Paulo Vizintin in še dva sosednja župana. Cerkev je bila nabito polna. Latinsko mašo je prepeval župnijski zbor, ki ga vodi Dario Bertinazzi.

Več kot dvesto praporov krvodajalskih društev iz Julijske Krajine, Veneta, Emilie-Romanije in Lombardije je maši dalo še poseben pečat in smo tako z mašno daritvijo povezali vse krvodajalce teh društev. Vključeni pa so bili tudi krvodajalci iz Hrvaške, saj je bil prisoten tudi njihov predsednik, pa tudi na krvodajalce iz Slovenije nismo pozabili, saj jih je zastopal predsednik slovenskega Rdečega križa France Košir. Vsak nosilec prapora je dobil v dar za svoje Društvo petjezično zgibanko o naši župniji in serijo župnijskih razglednic. Ob koncu smo v slovenskem in italijanskem jeziku zmolili še Krvodajalčevo molitev, ki jo je sestavil bl. papež Janez XXIII. In se glasi:

O Jezus, ki si rekel:
«Karkoli ste napravili enemu izmed mojih najmlajših bratov,
ste naredili meni!« (Mt. 25,40),
glej dobrohotno na daritev,
ki Ti jo poklanjamo.

Stiske trpečih bratov, Tvojih in naših,
nas zavezujejo v darovanju naše krvi,
da se njim povrne življenjska moč;
vendar želimo, da je ta dar namenjen Tebi,
ki si prelil svojo dragoceno kri za nas.

Daj, Dospod, da bo naše življenje
Vir dobrote za nas, za naše drage in za bolnike.
Podpiraj nas v žrtvovanju,
da bomo vedno darežljivi, skromni in neopazni.

Daj, da bomo s pomočjo vere
znali prepoznavati Tvoj obraz v ubogih,
zato, da jim bomo nemudoma priskočili na pomoč.
Navdihuj in vodi naša dejanja s čistim plamenom ljubezni,
da bodo s Tvojo pomočjo dosegla popolnost
in bodo vedno draga našemu nebeškemu Očetu.
Amen.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...