Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Državni sekretar Jesih v Makedoniji

26.04.2010, 16:44 Matjaž Merljak

Državni sekretar na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih je 20. aprila končal dvodnevni obisk v Skopju. Kot je povedal za STA, se je v okviru obiska udeležil slovesnosti ob 50-letnici poučevanja slovenščine na univerzi Cirila in Metoda v Skopju.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšima profesoricama slovenščine na tej univerzi po besedah Jesiha podelili posebna priznanja. Slovesnosti se je udeležil tudi makedonski minister za izobraževanje in znanost Nikola Todorov ter predstavniki treh slovenskih univerz. Ob obletnici je v Skopju potekala tudi krajša okrogla miza o poučevanju slovenščine v Makedoniji.

Prvi dan obiska v makedonski prestolnici pa se je Jesih udeležil slovesnega odprtja novih prostorov slovenskega združenja France Prešeren v Skopju. To društvo Slovencev, ki deluje v makedonski prestolnici, ima po navedbah državnega sekretarja okoli 400 članov, v Makedoniji pa poleg tega deluje še slovensko društvo v Bitoli. V makedonski prestolnici deluje tudi slovenski poslovni klub.

Kot je še povedal državni sekretar, v Makedoniji živi okoli 800 Slovencev. Med ključnimi problemi, s katerimi se soočajo, so finančne težave in problemi s pridobivanjem državljanstva.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...