Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Državni sekretar Jesih v Makedoniji

| 26.04.2010, 16:44 Matjaž Merljak

Državni sekretar na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih je 20. aprila končal dvodnevni obisk v Skopju. Kot je povedal za STA, se je v okviru obiska udeležil slovesnosti ob 50-letnici poučevanja slovenščine na univerzi Cirila in Metoda v Skopju.

Ob tej priložnosti so najzaslužnejšima profesoricama slovenščine na tej univerzi po besedah Jesiha podelili posebna priznanja. Slovesnosti se je udeležil tudi makedonski minister za izobraževanje in znanost Nikola Todorov ter predstavniki treh slovenskih univerz. Ob obletnici je v Skopju potekala tudi krajša okrogla miza o poučevanju slovenščine v Makedoniji.

Prvi dan obiska v makedonski prestolnici pa se je Jesih udeležil slovesnega odprtja novih prostorov slovenskega združenja France Prešeren v Skopju. To društvo Slovencev, ki deluje v makedonski prestolnici, ima po navedbah državnega sekretarja okoli 400 članov, v Makedoniji pa poleg tega deluje še slovensko društvo v Bitoli. V makedonski prestolnici deluje tudi slovenski poslovni klub.

Kot je še povedal državni sekretar, v Makedoniji živi okoli 800 Slovencev. Med ključnimi problemi, s katerimi se soočajo, so finančne težave in problemi s pridobivanjem državljanstva.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...