Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Slovesno v clevelandskih župnijah

25.04.2010, 18:41 Matjaž Merljak

Danes je bilo slovesno pri svetem Lovrencu, škof slovenskega rodu Edvard Pevec je praznoval duhovniški jubilej. Slovesno je bilo tudi v drugih dveh slovenskih župnijah.

Danes, na zadnjo aprilsko nedeljo, je šest otrok v župniji Marije Vnebovzete med mašo ob 12h prejelo Telo in Kri našega Odrešenika Jezusa v prvem svetem obhajilu. Mašo je daroval župnik Janez Kumše in spomnil prvoobhajance, naj rastejo v ljubezni, spoštovanju in cenjenju tega velikega zakramenta Gospodovega, ki nam ga je dal pri zadnji večerji. Preteklo nedeljo je bil ta zakrament tudi pri svetem Vidu, kjer je med pol enajsto mašo prejel prvo obhajilo samo en mladi deček.

Prav tako danes so se zbrale članice oltarnih društev svetega Vida in Marije Vnebovzete v tej cerkvi ob molitveni uri ob pol dveh popoldne in nato je potekal skupni sestanek in prigrizek v župnijski dvorani.

Današnja nedelja je tudi videla slavje v cerkvi svetega Lovrenca, kjer so se zbrali tamkajšnji verniki in skupaj v škofom Edvardom Pevcem proslavili njegovo obletnico v službi božji. Po slavnostni maši so škofa počastili z banketom v tamkajšnjem slovenskem domu. Danes teden, 2. maja, pa čaka škofa še eno slavje in to bo v cerkvi svetega Vida ob njegovi 60. letnici posvečenja. Škof Pevec je domačin v tej župniji, saj je tu obiskoval osnovno šolo, pel prvo sveto mašo in služil kot župnik v sedemdesetih letih, dokler ga ni imenoval za pomožnega škofa papež Janez Pavel II. leta 1982. Takratni clevelandski škof James Hickey ga je imenoval za vikarja v škofiji in je bil odgovoren za vse župnije v dveh občinah, Lake in Geauga.

»Čuti Vipavske doline« je naslov prireditve, ki je potekala sinoči v dvorani Marije Vnebovzete. Namreč gostje iz Vipavske doline so nam prikazali te kraje v glasbi, pesmi in kulinariki. Ta kulturni program nam je predstavilo 20 gostov iz Slovenije.

Preteklo soboto, 17. aprila, smo tudi imeli goste iz Slovenije. Fantje spod Karlovice v Brkinih, Slovenija, so nam pripravili lep koncert slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Fante, ki delujejo kot zbor pet let, je na nekaj skladbah spremljav z svojo harmoniko večkratni zmagovalec in nagrajenec raznih festivalov, Matic Štavar. Fantje spod Karlovice so nam pripravili lep domači večer z svojim petjem in narečno besedo. Od tod so med tednom odpotovali v Kanado, kjer jih tudi čaka vrsta nastopov.

Gostovanje Fantjov spod Karlovice v Clevelandu
Gostovanje Fantjov spod Karlovice v Clevelandu © Tone Ovsenik

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...