Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Slovesno v clevelandskih župnijah

| 25.04.2010, 18:41 Matjaž Merljak

Danes je bilo slovesno pri svetem Lovrencu, škof slovenskega rodu Edvard Pevec je praznoval duhovniški jubilej. Slovesno je bilo tudi v drugih dveh slovenskih župnijah.

Danes, na zadnjo aprilsko nedeljo, je šest otrok v župniji Marije Vnebovzete med mašo ob 12h prejelo Telo in Kri našega Odrešenika Jezusa v prvem svetem obhajilu. Mašo je daroval župnik Janez Kumše in spomnil prvoobhajance, naj rastejo v ljubezni, spoštovanju in cenjenju tega velikega zakramenta Gospodovega, ki nam ga je dal pri zadnji večerji. Preteklo nedeljo je bil ta zakrament tudi pri svetem Vidu, kjer je med pol enajsto mašo prejel prvo obhajilo samo en mladi deček.

Prav tako danes so se zbrale članice oltarnih društev svetega Vida in Marije Vnebovzete v tej cerkvi ob molitveni uri ob pol dveh popoldne in nato je potekal skupni sestanek in prigrizek v župnijski dvorani.

Današnja nedelja je tudi videla slavje v cerkvi svetega Lovrenca, kjer so se zbrali tamkajšnji verniki in skupaj v škofom Edvardom Pevcem proslavili njegovo obletnico v službi božji. Po slavnostni maši so škofa počastili z banketom v tamkajšnjem slovenskem domu. Danes teden, 2. maja, pa čaka škofa še eno slavje in to bo v cerkvi svetega Vida ob njegovi 60. letnici posvečenja. Škof Pevec je domačin v tej župniji, saj je tu obiskoval osnovno šolo, pel prvo sveto mašo in služil kot župnik v sedemdesetih letih, dokler ga ni imenoval za pomožnega škofa papež Janez Pavel II. leta 1982. Takratni clevelandski škof James Hickey ga je imenoval za vikarja v škofiji in je bil odgovoren za vse župnije v dveh občinah, Lake in Geauga.

»Čuti Vipavske doline« je naslov prireditve, ki je potekala sinoči v dvorani Marije Vnebovzete. Namreč gostje iz Vipavske doline so nam prikazali te kraje v glasbi, pesmi in kulinariki. Ta kulturni program nam je predstavilo 20 gostov iz Slovenije.

Preteklo soboto, 17. aprila, smo tudi imeli goste iz Slovenije. Fantje spod Karlovice v Brkinih, Slovenija, so nam pripravili lep koncert slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Fante, ki delujejo kot zbor pet let, je na nekaj skladbah spremljav z svojo harmoniko večkratni zmagovalec in nagrajenec raznih festivalov, Matic Štavar. Fantje spod Karlovice so nam pripravili lep domači večer z svojim petjem in narečno besedo. Od tod so med tednom odpotovali v Kanado, kjer jih tudi čaka vrsta nastopov.

Gostovanje Fantjov spod Karlovice v Clevelandu
Gostovanje Fantjov spod Karlovice v Clevelandu © Tone Ovsenik

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...