Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko
Milena Penza, učiteljica iz Bitole (foto: Matjaž Merljak)
Milena Penza, učiteljica iz Bitole

Milena Penza, učiteljica slovenščine v Bitoli

24.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Nedavnega seminarja za izseljenske učitelje slovenščine kot dopolnilnega pouka, ki je potekal v Snoviku v Tuhinjski dolini, se je udeležila tudi Milena Penza, ki pripada prvi generaciji Slovencev v makedonski Bitoli.

V makedonski Bitoli že dve leti deluje slovensko društvo Triglav. Ima okrog 100 članov, 26 je učencev. To so otroci in odrasli do 74 let, tretja in četrta generacija Slovencev. Že ob ustanovitvi društva se je pojavila želja po pouku slovenskega jezika. Učiteljica je Milena Penza. Kot pravi, se učijo zato, ker imajo slovensko zavest, ki je občudovanja vredna. Pred tem je bilo društvo v Skopju. Ker je Skopje, predvsem za pouk slovenščine predaleč in tudi zaradi finančnih razlogov, so se odločili imeti svoje društvo. So dejavno društvo: organizirajo izlete in druženja, tako se tudi spoznavajo med seboj. Za veliko noč smo imeli humanitarno akcijo. Z njo smo želeli pomagati cerkvi, ki so okradli pred mesecem in pol. Del bo namenjen bolnemu učencu, ki potrebuje sredstva za zdravljenje v Evropi.

"Težko je bilo začeti, še vedno je težko, saj se še vedno iščem," je dejala Milena Penza. "Delo vzgojiteljice je drugačno od dela učiteljice. Seminar mi veliko koristi, predvsem pogovori in nasveti učiteljic, ki poučujejo drugod po Evropi."

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...