Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slavica Pavlovič, učiteljica v Tuzli (foto: Matjaž Merljak)
Slavica Pavlovič, učiteljica v Tuzli

Slavica Pavlovič, učiteljica slovenščine v Tuzli

| 23.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Seminarja za izseljenske učitelje se je udeležila tudi Slavica Pavlovič iz Tuzle v Bosni in Hercegovini. Tam pouk poteka od leta 1995, torej od konca vojne naprej.

Sprva je bilo udeležencev veliko, tudi otrok. Še vedno pa je dosti otrok, ki imajo slovenske korenine in se želijo učiti slovenski jezik. Po domovih ne govorijo slovensko, je pa to jezik, ki ga govorijo njihove babice oz. bodo morda želeli študirati v Sloveniji.

Za pouk se zanimajo tudi odrasli, saj je gospodarstvo obeh držav zelo povezano. Slovenska podjetja so zastopana v Bosni. Pouk poteka v prostorih slovenske skupnosti v Tuzli. „Tam se počutijo doma. Že smo poskušali imeti pouk v kakšni šoli, a tam ni zanimivo. V društvo pa pridejo kot v svoj drugi dom, saj med drugim lahko prebirajo, knjige, ki jih tam imamo.“

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...