Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Slovenska Pristava pri Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Slovenska Pristava pri Clevelandu

Prva zabava na Slovenski Pristavi

| 19.04.2010, 17:38 Matjaž Merljak

Na velikonočno soboto se je na Slovenski Pristavi pri Clevelandu v ZDA začela sezona zabav. Prvo je pripravil odbor Pristave, šlo pa je za lovsko večerjo. Do prvega pravega piknika v juniju imajo v načrtu, da bodo končali nov zunanji bazen. Zato z različnimi nabirkami zbirajo denar.

Dnevi posta in velikega tedna so za nami. Ves veliki teden so rojaki potovali kar precej daleč od doma in prišli k lepim bogoslužjem velikega tedna. Na veliko noč samo so potekale vstajenjske procesije v obeh naših župnijah, pri Svetem Vidu kakor tudi pri Mariji Vnebovzeti. Bil je topel sončni dan, ki ga je dal Gospod in je pripomogel k lepi udeležbi. Procesije so krasile tudi narodne noše, kot vsako leto. V farnih oznanilih sta se oba župnika, Janez Kumše in Jože Božnar, lepo zahvalila župljanom za vso naklonjenost in pomoč pri čiščenju cerkva, kakor tudi okrašenju za praznike. Zahvalila sta se tudi faranom za dobrosrčnost, saj so zopet lepo in velikodušno darovali župnijam. Tudi Oltarna društva v obeh župnijah sta za veliko noč podarila lepo vsoto v pomoč in obstoj našim župnijam.

Slovenska Pristava pri Clevelandu
Slovenska Pristava pri Clevelandu © Tone Ovsenik

 

 

Stanovalci svetoviške vasice, Saint Vitus Village, so v nedeljo ob 17. uri na praznik Božjega usmiljenja zaključili Noveno, ki so jo molili od velikega petka v tamkajšnji kapeli. V cerkvi so bile pa pete litanije Matere Božje po maši, tako pri Svetem Vidu kakor pri Mariji Vnebovzeti.

Župnija Svetega Vida se pa vneto pripravlja na slavje slovenskega škofa Edvarda Pevca, ko bo v nedeljo, 2. maja, obhajal 60. letnico posvečenja v službo božjo. Škof Pevec izhaja iz te župnije, kjer je tudi obiskoval osnovno šolo in je služil kot župnik od leta 1974 do 79 ko je bil povzdignjen v pomožnega škofa. Rad se pa pa še vedno vrača nazaj domov. Za velikonočne praznike je celo spovedoval v domači župniji.

Preteklo soboto, 10. aprila, je bila prva zabava na Slovenski pristavi. Odbor Pristave je pripravil lovsko večerjo, ki pa je bila dobro obiskana. Čez dan so ribiči imeli svoj ribiški turnir v reki, ki meji Pristavo in zvečer so pa lovci preskrbeli za okusno divjačino. Po večerji so na oder stopili glasbeniki in goste zabavali z lepo slovensko glasbo. Izkupiček tega večera je šel za novi plavalni bazen, ki se gradi na Pristavi. Seveda bo potrebnih še več takih in podobnih nabirk, saj ko bo bazen dokončan, predvideno do prvega piknika meseca junija, bo stal tam okrog 700 tisoč dolarjev.

 

Slovenska Pristava pri Clevelandu - gradnja zunanjega bazena
Slovenska Pristava pri Clevelandu - gradnja zunanjega bazena © Tone Ovsenik

 

Pri Mariji Vnebovzeti so včeraj imeli jutro molitve prvoobhajanci v pripravi na prejem našega Gospoda v zakramentu, ki ga bodo prejeli v nedeljo, 25. aprila.

Sinoči je pa v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji gostovala skupina Fantje spod Karlovice iz Slovenije. Skupina je nastopila na povabilo Primorskega kluba, ki je ta večer imela svoj vsakoletni pomladanski banket.

Slovenska Pristava pri Clevelandu - godci
Slovenska Pristava pri Clevelandu - godci © Tone Ovsenik

 

 

 

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...