Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Izseljenski duhovniki iz Evrope o svojem delu

17.04.2010, 02:06 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki, diakoni in pastoralni sodelavci so imeli v tem tednu svoje redno srečanje. 106. pastoralna konferenca je potekala na Mirenskem gradu pri Novi Gorici. Pogovarjali smo se z vodjo zveze, mons. Janezom Pucljem.

Kot je povedal mons. Pucelj, so se na srečanju duhovno poglabljali, analizirali stanje skupnosti v različnih državah. Te se različno odzivajo na dušno pastirstvo izseljencev, glede na predpise, ki veljajo v teh državah. Volili so nov odbor zveze, govorili o reviji Naša luč, delovanju Rafaelove družbe, ekonomskem vprašanju misij in vzdrževanju pastoralni dejavnosti, vodenju domov v skrbi in lasti slovenskih misij, o predlogu za Leto Slovencev po svetu in tudi o udeležbi rojakov na Slovenskem evharističnem kongresu, ki bo 13. junija v Celju.

Gost je bil koprski škof Jurij Bizjak. Predstavil je duhovništvo v luči svetopisemskih podob. Načrtovano je bilo tudi srečanje z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom, ki je med slovenskimi škofi odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. Ker si je škof poškodoval nogo, do srečanja ni prišlo, je naknadno sporočil mons. Janez Pucelj.

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas ...