Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Izseljenski duhovniki iz Evrope o svojem delu

| 17.04.2010, 02:06 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki, diakoni in pastoralni sodelavci so imeli v tem tednu svoje redno srečanje. 106. pastoralna konferenca je potekala na Mirenskem gradu pri Novi Gorici. Pogovarjali smo se z vodjo zveze, mons. Janezom Pucljem.

Kot je povedal mons. Pucelj, so se na srečanju duhovno poglabljali, analizirali stanje skupnosti v različnih državah. Te se različno odzivajo na dušno pastirstvo izseljencev, glede na predpise, ki veljajo v teh državah. Volili so nov odbor zveze, govorili o reviji Naša luč, delovanju Rafaelove družbe, ekonomskem vprašanju misij in vzdrževanju pastoralni dejavnosti, vodenju domov v skrbi in lasti slovenskih misij, o predlogu za Leto Slovencev po svetu in tudi o udeležbi rojakov na Slovenskem evharističnem kongresu, ki bo 13. junija v Celju.

Gost je bil koprski škof Jurij Bizjak. Predstavil je duhovništvo v luči svetopisemskih podob. Načrtovano je bilo tudi srečanje z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom, ki je med slovenskimi škofi odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. Ker si je škof poškodoval nogo, do srečanja ni prišlo, je naknadno sporočil mons. Janez Pucelj.

Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...