Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Izseljenski duhovniki iz Evrope o svojem delu

17.04.2010, 02:06 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki, diakoni in pastoralni sodelavci so imeli v tem tednu svoje redno srečanje. 106. pastoralna konferenca je potekala na Mirenskem gradu pri Novi Gorici. Pogovarjali smo se z vodjo zveze, mons. Janezom Pucljem.

Kot je povedal mons. Pucelj, so se na srečanju duhovno poglabljali, analizirali stanje skupnosti v različnih državah. Te se različno odzivajo na dušno pastirstvo izseljencev, glede na predpise, ki veljajo v teh državah. Volili so nov odbor zveze, govorili o reviji Naša luč, delovanju Rafaelove družbe, ekonomskem vprašanju misij in vzdrževanju pastoralni dejavnosti, vodenju domov v skrbi in lasti slovenskih misij, o predlogu za Leto Slovencev po svetu in tudi o udeležbi rojakov na Slovenskem evharističnem kongresu, ki bo 13. junija v Celju.

Gost je bil koprski škof Jurij Bizjak. Predstavil je duhovništvo v luči svetopisemskih podob. Načrtovano je bilo tudi srečanje z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom, ki je med slovenskimi škofi odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. Ker si je škof poškodoval nogo, do srečanja ni prišlo, je naknadno sporočil mons. Janez Pucelj.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA) Osrednja drzavna proslava na predvecer dneva drzavnosti. Predsednik republike Borut Pahor. (photo: Jure Makovec/STA)

Slovenci obeležujemo dan državnosti

Praznujemo dan državnosti. Osrednja slovesnost ob prazniku je bila sinoči na ljubljanskem Kongresnem trgu. Pred proslavo sta potekali slavnostni seji državnega zbora in državnega sveta, predsednik ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...