Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Izseljenski duhovniki iz Evrope o svojem delu

| 17.04.2010, 02:06 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki, diakoni in pastoralni sodelavci so imeli v tem tednu svoje redno srečanje. 106. pastoralna konferenca je potekala na Mirenskem gradu pri Novi Gorici. Pogovarjali smo se z vodjo zveze, mons. Janezom Pucljem.

Kot je povedal mons. Pucelj, so se na srečanju duhovno poglabljali, analizirali stanje skupnosti v različnih državah. Te se različno odzivajo na dušno pastirstvo izseljencev, glede na predpise, ki veljajo v teh državah. Volili so nov odbor zveze, govorili o reviji Naša luč, delovanju Rafaelove družbe, ekonomskem vprašanju misij in vzdrževanju pastoralni dejavnosti, vodenju domov v skrbi in lasti slovenskih misij, o predlogu za Leto Slovencev po svetu in tudi o udeležbi rojakov na Slovenskem evharističnem kongresu, ki bo 13. junija v Celju.

Gost je bil koprski škof Jurij Bizjak. Predstavil je duhovništvo v luči svetopisemskih podob. Načrtovano je bilo tudi srečanje z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom, ki je med slovenskimi škofi odgovoren za pastoralo Slovencev po svetu. Ker si je škof poškodoval nogo, do srečanja ni prišlo, je naknadno sporočil mons. Janez Pucelj.

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si) Osvežitvene vožnje za velikane vožnje (photo: vozimse.si)

Osvežitvene vožnje za velikane vožnje

Vsi, ki vozijo, so bolj ali manj prepričani, da to opravljajo odlično. Če smo čisto pošteni, bi vsakemu od nas koristil napotek, kako smo lahko še boljši. Osvežitvena vožnja je prava izbira, o ...

Študent (photo: pixabay) Študent (photo: pixabay)

Točkujejo se cenzus, uspeh in razdalja

Študenti višješolskega in visokošolskega študijskega programa lahko zaprosijo za bivanje v študentskem domu ali pri zasebnikih za prihajajoče študijsko leto. Kandidati prošnjo za sprejem oddajo ...