Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik

Velika noč v Adelajdi v Avstraliji

16.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Slovenskim rojakom pod Južnim križem obhajanje velike noči veliko pomeni. Obrede in slovenske običaje so imeli tudi v verskem središč Svete Družine v Adelajdi. P. Janez Tretjak je več povedal o tem v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini.

Krizmena sveta maša je v Avstraliji na veliki ponedeljek. V stolnici je bilo več kot 100 duhovnikov in dva škofa, prišlo je tudi veliko ljudi. Ob koncu je nadškof vsakemu duhovniku dal knjižico blažene Mary MacCilop o duhovništvu, smo namreč v letu duhovništva. Škof je vsakemu predstavniku župnije izročil sveta olja. V imenu adelajdske slovenske župnije jih je tudi letos prevzel predsednik verskega središča Tone Esenko.

Na veliki četrtek je imel p. Janez Tretjak mašo najprej pri skupnosti sester, pri kateri sicer mašuje. Imeli so tudi obred umivanja nog - namesto 'apostolov' so bile 'apostolke'. Zvečer so imeli mašo tudi v slovenski cerkvi. To je bil spomin na Jezusovo zadnjo večerjo. Po sveti maši so rojaki vztrajali pri molitvi za duhovnike.

Na veliki petek ob 15h so imeli bogoslužje tega dne, to pa je v Avstraliji tudi dela prost dan. Na veliko soboto so imeli ob 3h in tudi pred večernimi obredi najprej križev pot in nato še blagoslov jedil. Udeležba je bila lepa, zvečer pa jih je bilo manj, saj so nekateri rojaki precej oddaljeni.

V nedeljo ob 10h so imeli najprej procesijo in nato še sveto mašo. Cerkev je bila polna, kljub viharjem, ki divjajo v družbi. Prišlo je veliko mladih družin, ki sicer med letom zaradi oddaljenosti ne pridejo. Za veliko noč pa pridejo zaradi obredov in tradicije: procesije, blagoslov jedil ... vsaka malenkost je pomembna kot pri mozaiku: je drobna, a celotna slika lepo izgleda.

Na velikonočni ponedeljek v Avstraliji ni svetih maš, tako je niso imeli tudi v slovenski skupnosti.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...