Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Stanko Gajšek, slovenski župnik v Ingolstadtu v Nemčiji (foto: Matjaž Merljak)
Stanko Gajšek, slovenski župnik v Ingolstadtu v Nemčiji

Velika noč v Ingolstadtu

| 15.04.2010, 06:57 Matjaž Merljak

V južnem delu Nemčije se rojaki za praznike odpravijo v domovino in se občestva skrčijo. Kljub temu pa izseljenski duhovniki ostanejo s tistimi, ki ostanejo doma. Skupaj so praznične dni velike noči obhajali. Pogovarjali smo se s slovenskim duhovnikom Stankom Gajškom, slovenskim župnikom v Ingolstadtu v Nemčiji.

Na cvetno nedeljo so blagoslovili butarice in zelenje v Neutraublingu pri Regensburgu in Ingolstadtu. Na sveto tridnevje so bili rojaki pri obredih po svojih, nemških župnijah, razen na veliko petek, ko so v slovenski skupnosti obhajali bogoslužje Jezusove smrti.

Na veliko noč je bila dopoldne maša v 90 kilometrov oddaljenem Nuerenbergu, popoldne pa v Ingolstadtu. Tam so se po maši kot družina zbrali pri velikonočnem žegnu.

"Šege, navade in ljudske pobožnosti so živo prisotne med rojaki po svetu," je še poudaril župnik Stanko Gajšek in dodal: "Zdomci so v žlahntem pomenu besede konservativni, saj ohranjajo in zvesto gojijo, kar jim je sveto in blizu njihovemu srcu in to se čuti pri obredih velikega tedna. V postnem času so se tako udeleževali pobožnosti križevega pota. Tudi smisel posta so prav razumeli z odpovedmi razvadam."

V velikonočnem času bodo maše po ustaljenem urniku na sedmih mestih. 1. in 2. maja pa bodo imeli v gosteh zbor iz Zgornje Kungote pri Mariboru. Romali bodo v Bamberg, sv. Kunigunda je namreč sozavetnica oz. soustanoviteljica škofije Bamberg. Na drugo nedeljo v maju pa bodo praznovali materinski dan.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.