Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Stanko Gajšek, slovenski župnik v Ingolstadtu v Nemčiji (foto: Matjaž Merljak)
Stanko Gajšek, slovenski župnik v Ingolstadtu v Nemčiji

Velika noč v Ingolstadtu

| 15.04.2010, 06:57 Matjaž Merljak

V južnem delu Nemčije se rojaki za praznike odpravijo v domovino in se občestva skrčijo. Kljub temu pa izseljenski duhovniki ostanejo s tistimi, ki ostanejo doma. Skupaj so praznične dni velike noči obhajali. Pogovarjali smo se s slovenskim duhovnikom Stankom Gajškom, slovenskim župnikom v Ingolstadtu v Nemčiji.

Na cvetno nedeljo so blagoslovili butarice in zelenje v Neutraublingu pri Regensburgu in Ingolstadtu. Na sveto tridnevje so bili rojaki pri obredih po svojih, nemških župnijah, razen na veliko petek, ko so v slovenski skupnosti obhajali bogoslužje Jezusove smrti.

Na veliko noč je bila dopoldne maša v 90 kilometrov oddaljenem Nuerenbergu, popoldne pa v Ingolstadtu. Tam so se po maši kot družina zbrali pri velikonočnem žegnu.

"Šege, navade in ljudske pobožnosti so živo prisotne med rojaki po svetu," je še poudaril župnik Stanko Gajšek in dodal: "Zdomci so v žlahntem pomenu besede konservativni, saj ohranjajo in zvesto gojijo, kar jim je sveto in blizu njihovemu srcu in to se čuti pri obredih velikega tedna. V postnem času so se tako udeleževali pobožnosti križevega pota. Tudi smisel posta so prav razumeli z odpovedmi razvadam."

V velikonočnem času bodo maše po ustaljenem urniku na sedmih mestih. 1. in 2. maja pa bodo imeli v gosteh zbor iz Zgornje Kungote pri Mariboru. Romali bodo v Bamberg, sv. Kunigunda je namreč sozavetnica oz. soustanoviteljica škofije Bamberg. Na drugo nedeljo v maju pa bodo praznovali materinski dan.

Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...