Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Stanko Gajšek, slovenski župnik v Ingolstadtu v Nemčiji (foto: Matjaž Merljak)
Stanko Gajšek, slovenski župnik v Ingolstadtu v Nemčiji

Velika noč v Ingolstadtu

15.04.2010, 06:57 Matjaž Merljak

V južnem delu Nemčije se rojaki za praznike odpravijo v domovino in se občestva skrčijo. Kljub temu pa izseljenski duhovniki ostanejo s tistimi, ki ostanejo doma. Skupaj so praznične dni velike noči obhajali. Pogovarjali smo se s slovenskim duhovnikom Stankom Gajškom, slovenskim župnikom v Ingolstadtu v Nemčiji.

Na cvetno nedeljo so blagoslovili butarice in zelenje v Neutraublingu pri Regensburgu in Ingolstadtu. Na sveto tridnevje so bili rojaki pri obredih po svojih, nemških župnijah, razen na veliko petek, ko so v slovenski skupnosti obhajali bogoslužje Jezusove smrti.

Na veliko noč je bila dopoldne maša v 90 kilometrov oddaljenem Nuerenbergu, popoldne pa v Ingolstadtu. Tam so se po maši kot družina zbrali pri velikonočnem žegnu.

"Šege, navade in ljudske pobožnosti so živo prisotne med rojaki po svetu," je še poudaril župnik Stanko Gajšek in dodal: "Zdomci so v žlahntem pomenu besede konservativni, saj ohranjajo in zvesto gojijo, kar jim je sveto in blizu njihovemu srcu in to se čuti pri obredih velikega tedna. V postnem času so se tako udeleževali pobožnosti križevega pota. Tudi smisel posta so prav razumeli z odpovedmi razvadam."

V velikonočnem času bodo maše po ustaljenem urniku na sedmih mestih. 1. in 2. maja pa bodo imeli v gosteh zbor iz Zgornje Kungote pri Mariboru. Romali bodo v Bamberg, sv. Kunigunda je namreč sozavetnica oz. soustanoviteljica škofije Bamberg. Na drugo nedeljo v maju pa bodo praznovali materinski dan.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...