Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Velika noč v slovenski župniji pri svetem Vladimirju v Montrealu v Kanadi

| 14.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Priprava na veliko noč je bila dolgoročna in kratkoročna. Prava je trajala ves postni čas. Tri nedelje so imeli popoldne uro molitve, kjer so molili za družine, častili križanega Jezusa in tudi v Najsvetejšem zakramentu - tudi kot priprava na evharistični kongres v Celju. Tri nedelje pa so popoldne molili križev pot. Tudi delanje butaric v tednu pred cvetno nedeljo je bila priprava na praznike.

Kot je v pogovoru za nedeljsko oddajo Slovencem po svetu in domovini dejal župnik Franc Letonja, so na cvetno nedeljo pred mašama blagoslovili butarice in zelenje. Prišlo je več ljudi kot običajno. Ta dan se je tudi začela duhovna obnova, ki jo je vodil Tone Zrnec iz Toronta. Prve tri dni so imeli mašo zjutraj in zvečer z nagovorom. Bila je tudi priložnost za sveto spoved.

Na veliki četrtek so se zahvalili za duhovništvo, po maši so še nekaj časa bedeli z Jezusom. Na veliki petek so ob 15h obhajali spomin Jezusovega trpljenja na križu, na veliko soboto popoldne pa so blagoslovili jedila, zvečer je bila še vigilija.

V župniji ni posebnih običajev, saj je v mestu težje glede zunanjih slovesnosti. Butarice so blagoslovili v cerkvi, tudi vstajenjske procesije niso imeli. So pa verniki v napolnjeni cerkvi z veseljem peli velikonočne pesmi. Praznovanje se je nadaljevalo po družinah. Pri prvem blagoslovu so cerkev napolnili mladi, ki so se za praznike vrnili k staršem.

Župnik Franc Letonja je pogledal še malo naprej. Na prvo nedeljo v maju bodo imeli prvo sveto obhajilo. Lani ni bilo nobenega prvoobhajanca, letos jih bo sedem. Na drugo nedeljo bo praznovanje materinskega dne. Ta dan se bo zaključilo šolsko in veroučno leto. 6. junija bo še slovesna telovska procesija na Pristavi.

 

Franc Letonja, Montreal, Kanada
Franc Letonja, Montreal, Kanada © ARO

.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.