Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Blagoslov jedi v  Vöhrenbachu v Schwarzwaldu (foto: Janez Modic)
Blagoslov jedi v Vöhrenbachu v Schwarzwaldu

Velika noč v Mannheimu in Schwartzwaldu

| 13.04.2010, 09:55 Matjaž Merljak

Rojaki radi ohranjajo tradicijo in kot pravi župnik Janez Modic to ne pomeni nič slabega, saj jih na koncu ohranjanje običajev pripelje do Jezusa.

Na veliki četrtek in petek so rojaki k obredom šli v nemške župnije. Na veliki petek imajo v Nemčiji lepo navado, da k obredom prinesejo cvetove, ki jih položijo ob križu pri pozdravu križa. To cvetje uporabijo za okrasitev cerkev za veliko noč. Župnika Modica je razočaralo, ker Nemci ne poznajo velike sobote: "Nimajo božjega groba, ne prenesejo Najsvetejšega ..."

Na veliko soboto se je odpravil med rojake blagoslovit jedi. Pri zelo bolni rojakinji, Mariji Bencik iz Prekmurja, je blagoslovil hrano, ki jo dobiva po cevki. Poslušalcem jo je priporočil v molitev, prav tako njeno družino, ki jo spremlja v težki bolezni.

Obiskal je tudi rojake v Schwarzwaldu, v vznožju katerega se že prebujajo cvetoče češnje. Veliko jih je prišlo, tudi novi obrazi, ki še niso prišli. "Ni slabo ohranjati tradicijo. To ni konzervativnost, ampak pomaga doživeti lepe praznike, saj nenazadnje vodi do Jezusa," je dejal župnik Janez Modic.

Na veliko noč je bil v Mannheimu. V kapelici, kjer se zbirajo, je bilo vseh 20 sedežev proti pričakovanjem polnih. Tudi v Heidelbergu je bila udeležba dobra. Na velikonočni ponedeljek se je spet podal k rojakom v Schwarzwald. "Rojaki radi pridejo, tudi po 70 kilometrov daleč se pripeljejo," poudarja župnik Modic in dodaja: "Tako vidiš, kako so verni. Mladi so šli od doma, navad se mogoče niso naučili od staršev, verni pa so in rabijo slovenskega duhovnika."

Nasprotje: pomlad v Mannheimu, zima v Schwarzwaldu
Nasprotje: pomlad v Mannheimu, zima v Schwarzwaldu © Janez Modic

...

 

 

 

 

 

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...