Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Blagoslov jedi v  Vöhrenbachu v Schwarzwaldu (foto: Janez Modic)
Blagoslov jedi v Vöhrenbachu v Schwarzwaldu

Velika noč v Mannheimu in Schwartzwaldu

13.04.2010, 09:55 Matjaž Merljak

Rojaki radi ohranjajo tradicijo in kot pravi župnik Janez Modic to ne pomeni nič slabega, saj jih na koncu ohranjanje običajev pripelje do Jezusa.

Na veliki četrtek in petek so rojaki k obredom šli v nemške župnije. Na veliki petek imajo v Nemčiji lepo navado, da k obredom prinesejo cvetove, ki jih položijo ob križu pri pozdravu križa. To cvetje uporabijo za okrasitev cerkev za veliko noč. Župnika Modica je razočaralo, ker Nemci ne poznajo velike sobote: "Nimajo božjega groba, ne prenesejo Najsvetejšega ..."

Na veliko soboto se je odpravil med rojake blagoslovit jedi. Pri zelo bolni rojakinji, Mariji Bencik iz Prekmurja, je blagoslovil hrano, ki jo dobiva po cevki. Poslušalcem jo je priporočil v molitev, prav tako njeno družino, ki jo spremlja v težki bolezni.

Obiskal je tudi rojake v Schwarzwaldu, v vznožju katerega se že prebujajo cvetoče češnje. Veliko jih je prišlo, tudi novi obrazi, ki še niso prišli. "Ni slabo ohranjati tradicijo. To ni konzervativnost, ampak pomaga doživeti lepe praznike, saj nenazadnje vodi do Jezusa," je dejal župnik Janez Modic.

Na veliko noč je bil v Mannheimu. V kapelici, kjer se zbirajo, je bilo vseh 20 sedežev proti pričakovanjem polnih. Tudi v Heidelbergu je bila udeležba dobra. Na velikonočni ponedeljek se je spet podal k rojakom v Schwarzwald. "Rojaki radi pridejo, tudi po 70 kilometrov daleč se pripeljejo," poudarja župnik Modic in dodaja: "Tako vidiš, kako so verni. Mladi so šli od doma, navad se mogoče niso naučili od staršev, verni pa so in rabijo slovenskega duhovnika."

Nasprotje: pomlad v Mannheimu, zima v Schwarzwaldu
Nasprotje: pomlad v Mannheimu, zima v Schwarzwaldu © Janez Modic

...

 

 

 

 

 

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...