Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik

Slovenci, ki za praznike ostanejo na tujem, se radi družijo med seboj

| 12.04.2010, 10:47 Matjaž Merljak

O praznovanju velike noči v Berlinu smo se v oddaji Slovencem po svetu in domovini na belo nedeljo pogovarjali s slovenskim župnikom v Berlinu, Izidorjem Pečovnikom Dorijem. Na velikonočni ponedeljek je obiskal tudi rojake v 300 kilometrov oddaljenem Hamburgu.

V Berlinu imajo tradicionalna srečanja in obrede od cvetne nedelje do velikonočnega ponedeljka. Od velikega četrtka do sobote obrede že nekaj let obhajajo skupaj z nemško župnijo. To z veseljem pozdravljajo mladi, ki ne znajo več dobro slovensko. Letos je bil obisk zelo dober – še posebej na veliki petek. Župnik Izidor Pečovnik - Dori meni, da je to zaradi pritiska na Cerkev v Nemčiji. Odgovor se kaže polnih cerkvah na veliki petek. Višek je bila velika sobota, ko je bilo zvečer slavje luči z vigilijo. Na sveči sta slovenski grb in berlinski grb. Svečo je poklonil Hans Kurves, Nemec, ki je poročen s Slovenko in živi v Sloveniji. Tako so doživljali povezavo med Slovenci in Nemci.

Na veliko noč so skupaj zaužili velikonočni žegen, ki so ga blagoslovili na veliko soboto. Pridne žene sestavine za žegen prinesejo iz Slovenije in letos je bilo veliko ljudi, ki tradicijo negujejo. Prišli so tudi Nemci, veliko je bilo mladih družin, otrok ... Po zajtrku je bil tudi krst mlade Slovenke, Nike Viktorije. Praznovali so s hrvaškimi družinami, saj je mati Slovenka, oče pa je hrvaških korenin.

Na velikonočni ponedeljek so 'pospravili' kar je ostalo na veliko noč, nato pa se je župnik Izidor Pečovnik odpeljal v Hamburg, kjer so ga rojaki nestrpno pričakovali. Bili so srečni, ker so lahko obhajali veliko noč s slovenskim duhovnikom. Drugi dan so imeli tradicionalni izlet v bližnjo področje. Vedno združijo evharistijo in skupno druženje – veselje.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.