Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Velika noč v Doberdobu

| 10.04.2010, 08:05 Matjaž Merljak

Nekaj posebnosti, ki spremljajo velikonočne običaje v Doberdobu na goriškem Krasu, je za naš radio v oddaji Slovencem po svetu in domovini predstavil župnik Ambrož Kodelja.

Na Goriškem krasu se praznovanje le malo razlikuje od drugih delov Slovenije. Veliki teden imajo zvečer obrede v slovenščini. Na veliki petek se je oglasila raglja oz. ropotulja, tako fantje ne ragljajo, ampak ropotajo. Na veliko soboto nosijo ogenj, ampak ne z gobami, temveč z laternami - lumini. Fantje in dekleta so s prinašanjem ognja po hišah nabrali lepo vsoto za sestro Tadejo v Paragvaju.

Blagoslov hrane je enak kot v Sloveniji, s tem, da ni v navadi, da bi prinesli hren, radi pa pijačo. Velikonočno

Doberdob, cerkev
Doberdob, cerkev © ARO
vstajenje imajo na soboto zvečer, v nedeljo ob 7h je bila velikonočna procesija po vasi. Nato sta bili še maši v Doberdobu in v Jamljah. Obisk je konstanten, po vasi je zelo mirno. Na veliko noč letos v severnem delu Italije skoraj ni bilo prometa.

Na velikonočni ponedeljek po navadi obiščejo sorodnike, znance in prijatelje. Sicer pa so imeli na tiho nedeljo velikonočno spoved. Prišlo je zelo veliko ljudi, tudi starejši iz italijanskega ambienta. Župnik Ambrož Kodelja je rojakom povedal, da je bistvo velike noči poglobitev človekove osebne vere. Brez tega je težko govoriti o krščanskem življenju in krščanski viziji prihodnosti.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.