Velika noč in kulinarika
Velika noč med rojaki v Argentini
| 08.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak
Veliki teden so rojaki v Argentini začeli na cvetno nedeljo, pri mašah v slovenskih skupnostih v Buenos Airesu, Bariločah in Mendozi so blagoslovili butarice. Na veliki četrtek, petek in soboto je bilo v bogoslužje samo v slovenski cerkvi Marije Pomagaj v Buenos Airesu. Vse tri dni je bilo lepo število ljudi, tudi veliko mladih je prišlo. Poleg tega pa so imeli obrede tudi v Slovenski vasi v Lanusu, kjer imajo svojo cerkev.
Blagoslov jedil je bil v soboto po domovih in pri družinah. Kot je povedal Tone Mizerit, urednik tednika Svobodna Slovenija, je bilo okoli Buenos Airesa okoli 30 krajev, kjer so bili ti blagoslovi. Zelo ohranjajo tudi običaj sekanja pirhov, ki poteka v nedeljo po maši. Potica je slovenska značilnost, prav tako pirhi, ki jih v Argentini ne poznajo. Nekateri celo doma gojijo hren. Klasične jedi slovenskega velikonočnega žegna so se ohranile, si pa rojaki za velikonočno kosilo pripravijo na žaru pečeno meso - asado.
Na veliko noč so bile svete maše v vseh šestih domovih, prav tako v Mendozi in Bariločah. Obiske je bil množičen, lepo so sodelovali in peli stare velikonočne pesmi. Po maši ostanejo na skupnem zajtrku, ob tem si lahko ogledajo kakšen prizorček o vstajenju.
Veliki četrtek in petek sta bila dela prosta dneva, velikonočni ponedeljek pa v Argentini ni praznik. Slovenska skupnost se bo zdaj intenzivno pripravljala na obisk ministra Boštjana Žekša, ki bo prišel na Slovenski dan, ki bo to soboto v Buenos Airesu. Štiri urni program bo obogaten s petjem in plesi.