Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Velika noč in kulinarika (foto: ARO)
Velika noč in kulinarika

Velika noč med rojaki v Argentini

| 08.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Veliki teden so rojaki v Argentini začeli na cvetno nedeljo, pri mašah v slovenskih skupnostih v Buenos Airesu, Bariločah in Mendozi so blagoslovili butarice. Na veliki četrtek, petek in soboto je bilo v bogoslužje samo v slovenski cerkvi Marije Pomagaj v Buenos Airesu. Vse tri dni je bilo lepo število ljudi, tudi veliko mladih je prišlo. Poleg tega pa so imeli obrede tudi v Slovenski vasi v Lanusu, kjer imajo svojo cerkev.

Blagoslov jedil je bil v soboto po domovih in pri družinah. Kot je povedal Tone Mizerit, urednik tednika Svobodna Slovenija, je bilo okoli Buenos Airesa okoli 30 krajev, kjer so bili ti blagoslovi. Zelo ohranjajo tudi običaj sekanja pirhov, ki poteka v nedeljo po maši. Potica je slovenska značilnost, prav tako pirhi, ki jih v Argentini ne poznajo. Nekateri celo doma gojijo hren. Klasične jedi slovenskega velikonočnega žegna so se ohranile, si pa rojaki za velikonočno kosilo pripravijo na žaru pečeno meso - asado.

Tone Mizerit
Tone Mizerit © Matjaž Merljak
Na veliko noč so bile svete maše v vseh šestih domovih, prav tako v Mendozi in Bariločah. Obiske je bil množičen, lepo so sodelovali in peli stare velikonočne pesmi. Po maši ostanejo na skupnem zajtrku, ob tem si lahko ogledajo kakšen prizorček o vstajenju.

Veliki četrtek in petek sta bila dela prosta dneva, velikonočni ponedeljek pa v Argentini ni praznik. Slovenska skupnost se bo zdaj intenzivno pripravljala na obisk ministra Boštjana Žekša, ki bo prišel na Slovenski dan, ki bo to soboto v Buenos Airesu. Štiri urni program bo obogaten s petjem in plesi.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...