Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Velika noč v Stuttgartu

| 07.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Velikonočno vzdušje med rojaki v Stuttgartu nam je v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini opisal dr. Zvone Štrubelj. Posebej zanimivo je bilo pri njih na veliki četrtek, saj so se spomnili slovenskih prvoobhajancev, župnik pa je za vse navzoče pripravil in postregel večerjo.

Vstajenjska maša, velikonočna vigilija, je bila v soboto zvečer ob 21h. Imeli so jo z župnijo svetega Konrada. Liturgija vse navzoče navduši, obe skupnosti - nemška in slovenska - sta lepo sodelovali. Slovenska velikonočna maša je na veliko noč ob 16.30. Takrat imajo namreč na voljo cerkev svetega Konrada. Pri maši je bilo okoli 150 Slovenk in Slovencev.

V četrtek so v Slovenskem domu pripravili 'dvorano zadnje večerje'. V ospredju so bili slovenski prvoobhajanci. Marsikdo od njih se vključi v nemško skupnost in gre k obhajilu skupaj s sošolci. Na veliki četrtek pa naredijo praznovanje zanje in njihove družine. Maša poteka mirno in je neke vrste kateheza o evharistiji. Ta dan, ko je praznovanje duhovniških jubilejev, župnik za vse navzoče naredi in postreže večerjo.

Štrubelj Zvone
Štrubelj Zvone © Matjaž Merljak
Na veliki petek so se priključili obredom v cerkvi svetega Konrada in so po vseh cerkvah z molitveno uro in obredi podoživljali skrivnost Kristusovega trpljenja in smrti. Z župnikom sodelavcem sta obiskala bolnike po domovih.

Na veliko soboto je bil blagoslov velikonočnih jedil. Ta navada je ukoreninjena v ljudeh. Pridejo tudi tisti, ki med letom ne pridejo v župnijo in to je velika pastoralna pobožnost.

V velikonočni osmini jih čaka selitev iz cerkve svetega Konrada, ki bodo leto dni restavrirali. Slovensko bogoslužje bo do cvetne nedelje 2011 v cerkvi Svetega Duha na vzhodu mesta. Zanimivo je to, da se je tam pred dobrimi 45-imi leti začela dobivati slovenska skupnost.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...