Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič

Velika noč v Stuttgartu

07.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Velikonočno vzdušje med rojaki v Stuttgartu nam je v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini opisal dr. Zvone Štrubelj. Posebej zanimivo je bilo pri njih na veliki četrtek, saj so se spomnili slovenskih prvoobhajancev, župnik pa je za vse navzoče pripravil in postregel večerjo.

Vstajenjska maša, velikonočna vigilija, je bila v soboto zvečer ob 21h. Imeli so jo z župnijo svetega Konrada. Liturgija vse navzoče navduši, obe skupnosti - nemška in slovenska - sta lepo sodelovali. Slovenska velikonočna maša je na veliko noč ob 16.30. Takrat imajo namreč na voljo cerkev svetega Konrada. Pri maši je bilo okoli 150 Slovenk in Slovencev.

V četrtek so v Slovenskem domu pripravili 'dvorano zadnje večerje'. V ospredju so bili slovenski prvoobhajanci. Marsikdo od njih se vključi v nemško skupnost in gre k obhajilu skupaj s sošolci. Na veliki četrtek pa naredijo praznovanje zanje in njihove družine. Maša poteka mirno in je neke vrste kateheza o evharistiji. Ta dan, ko je praznovanje duhovniških jubilejev, župnik za vse navzoče naredi in postreže večerjo.

Štrubelj Zvone
Štrubelj Zvone © Matjaž Merljak
Na veliki petek so se priključili obredom v cerkvi svetega Konrada in so po vseh cerkvah z molitveno uro in obredi podoživljali skrivnost Kristusovega trpljenja in smrti. Z župnikom sodelavcem sta obiskala bolnike po domovih.

Na veliko soboto je bil blagoslov velikonočnih jedil. Ta navada je ukoreninjena v ljudeh. Pridejo tudi tisti, ki med letom ne pridejo v župnijo in to je velika pastoralna pobožnost.

V velikonočni osmini jih čaka selitev iz cerkve svetega Konrada, ki bodo leto dni restavrirali. Slovensko bogoslužje bo do cvetne nedelje 2011 v cerkvi Svetega Duha na vzhodu mesta. Zanimivo je to, da se je tam pred dobrimi 45-imi leti začela dobivati slovenska skupnost.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...