Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Rojaki v Avstraliji so prvi zapeli Alelujo po slovensko

| 06.04.2010, 08:02 Matjaž Merljak

Velikonočno praznovanje v Kewju v Melbournu nam je opisal p. Ciril Božič. Vse dneve velikega tridnevja so bila bogoslužja lepo obiskana. Običaji pripomorejo, da rojaki po slovensko praznujejo veliko noč 18 tisoč kilometrov daleč od doma. Z velikim naporom, voljo in ljubeznijo ohranjajo vrednote, ki so v Sloveniji nekako odveč.

Že na velikonočno vigilijo ter pri velikonočnih mašah ob 8h in 10h je bilo lepo in veselo. Poživili so vero in zavezo z vstalim Gospodom. Spomnili so se pokojnega mežnarja Maksa, ki je umrl na cvetno nedeljo.

P. Ciril je rojake spodbudil, naj ohranjajo vero in zaupanje, da ne morejo se vedno spotikati ob Herodovo in Judovo krivo, nad grehi v Cerkvi, ampak se veseliti moči vstalega Gospoda, ki vedno znova prihaja na pota naših življenj.

Na veliki petek je bil državni praznik, ta dan je zelo mirno in ob 3h popoldne so imele obrede velikega petka. Posebno sporočilo za verne in neverne je imel tudi avstralski premier, spomnil se je vseh, ki morajo v prazničnih dnevih delati.

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.