Alen SalihovićAlen Salihović
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010

Velika noč v Clevelandu

| 04.04.2010, 21:29 Matjaž Merljak

O velikonočnem utripu v Clevelandu nam je v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini več povedal Tone Ovsenik. Rojaki radi obujajo običaje, ki so jih prinesli s seboj iz Slovenije. Imajo pa tudi precej priložnosti za duhovno pripravo na praznik.

V Clevelandu je bila udeležba na cvetno nedeljo dobra, zaradi slabega vremena pa blagoslova butaric ni bilo na prostem, ampak znotraj. Pri Mariji Vnebovzeti je veliko ljudi prišlo oblečenih v narodne noše.

Na veliki ponedeljek so pri Mariji Vnebovzeti pripravili starozavezni velikonočni obed, v sredo pa so pri Svetem Vidu večernice. Sestavljene so iz psalmov, branja Svetega pisma in petja žalostink. Večer poteka ob svečkah, ki jih imajo ljudje v rokah. Spoved rojaki lahko obhajajo v velikem tednu, pri Svetem Vidu je spovedoval škof Edvard Pevec, ki bo maja praznoval 60-letnico posvečenja.

 

Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 © Tone Ovsenik

Na veliki četrtek je bil spomin na zadnjo večerjo. Župnik je pri maši umil noge 12-im moškim, ki so bolj dejavni v župniji.

Na veliki petek so brali križev pot v slovenščini in angleščini v obeh župnijah. Trpljenje je peto: trije moški pojejo vloge napovedovalca, Pilata in Jezusa, zbor na koru pa ostalo.

Na veliko soboto je bil blagoslov jedil ob enih in treh popoldne. Prišlo je veliko ljudi, ki košare postavijo pred oltar. Zvečer je slovesna velikonočna vigilija.

Vstajenjske svete maše so bile ob 7h zjutraj, velikonočni zajtrk so zaužile po domovih.

Tudi v svetoviški vasici so imeli obrede velikega tedna, zanje jih je pripravil župnik Cimperman.

 

Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 © Tone Ovsenik

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...