Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010

Velika noč v Clevelandu

04.04.2010, 21:29 Matjaž Merljak

O velikonočnem utripu v Clevelandu nam je v nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini več povedal Tone Ovsenik. Rojaki radi obujajo običaje, ki so jih prinesli s seboj iz Slovenije. Imajo pa tudi precej priložnosti za duhovno pripravo na praznik.

V Clevelandu je bila udeležba na cvetno nedeljo dobra, zaradi slabega vremena pa blagoslova butaric ni bilo na prostem, ampak znotraj. Pri Mariji Vnebovzeti je veliko ljudi prišlo oblečenih v narodne noše.

Na veliki ponedeljek so pri Mariji Vnebovzeti pripravili starozavezni velikonočni obed, v sredo pa so pri Svetem Vidu večernice. Sestavljene so iz psalmov, branja Svetega pisma in petja žalostink. Večer poteka ob svečkah, ki jih imajo ljudje v rokah. Spoved rojaki lahko obhajajo v velikem tednu, pri Svetem Vidu je spovedoval škof Edvard Pevec, ki bo maja praznoval 60-letnico posvečenja.

 

Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 © Tone Ovsenik

Na veliki četrtek je bil spomin na zadnjo večerjo. Župnik je pri maši umil noge 12-im moškim, ki so bolj dejavni v župniji.

Na veliki petek so brali križev pot v slovenščini in angleščini v obeh župnijah. Trpljenje je peto: trije moški pojejo vloge napovedovalca, Pilata in Jezusa, zbor na koru pa ostalo.

Na veliko soboto je bil blagoslov jedil ob enih in treh popoldne. Prišlo je veliko ljudi, ki košare postavijo pred oltar. Zvečer je slovesna velikonočna vigilija.

Vstajenjske svete maše so bile ob 7h zjutraj, velikonočni zajtrk so zaužile po domovih.

Tudi v svetoviški vasici so imeli obrede velikega tedna, zanje jih je pripravil župnik Cimperman.

 

Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010
Cleveland, Marija Vnebovzeta, cvetna nedelja 2010 © Tone Ovsenik

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...