Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar

Podnebna pogajanja, sončna elektrarna in čistilna akcija

| 13.04.2010, 17:36 Blaž Lesnik

Tokrat smo v okoljskih novicah govorili o po-kebenhavenskih podnebnih pogajanjih v Bonnu, sončni elektrarni v Podnanosu in o odštevanju pred največjo okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu.

V nemškem mestu Bonn so se v petek prvič po podnebni konferenci v Kebenhavnu srečali podnebni pogajalci v mednarodni zasedbi. Predstavniki držav so se osredotočili predvsem na organizacijske vidike in načrtovanje dela pri pripravi naslednje podnebne konference Združenih narodov, ki bo v mehiškem Cancunu.

Sodeč po odzivih poročevalca BBC-ja Richarda Blacka je tudi tridnevno srečanje v Bonnu obnovilo tradicijo tovrstnih konferenc, in sicer popolno nezmožnost za točnost. Nedeljski popoldanski dnevni red je izgledal povsem preprosto: potrebno je bilo določiti, koliko sestankov bo do mehiške konference in kdaj bodo, določiti pristojnosti predsednikoma za oblikovanje osnutkov besedil. A seja se namesto ob treh popoldne ni začela niti po štirih urah, spori v ozadju pa so se nadaljevali.

Podobno ozračje torej kot decembra v Kebenhavnu. Vse to nakazuje, da bodo pogajanja zagotovo težka, saj predstavniki držav še naprej med seboj iščejo krivca za neuspeh konference v Koebenhavnu, ko je okoljski vrh pred popolnim propadom rešil ohlapen nezavezujoč dogovor.

Kaj so se tokrat sploh uspeli dogovoriti, kaj lahko pričakujemo do novembra in kaj od nove podnebne konference v Mehiki? Na ta vpršanja nam je odgovarjal direktor vladne službe za podnebne spremembe Jernej Stritih.

Tokrat smo v okoljskih novice spregovorili tudi o sončni elektrarni, ki jo bodo namesto stanovanjske soseske zgradili v enem izmed zaselkov Podnanosa, Na treh hektarih površin bodo postavili sončne kolektorje, ki naj bi prvo elektriko oddali v omrežje že letos poleti.

Do največje čistilne akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu so le še štirje dnevi. Prijav sodelujočih je iz dneva v dan več, orgazizatorji jih v soboto pričakujejo 200.000. Vse kaže, da tudi vreme ne bo ogrozilo akcije, saj razen občasnih aprilskih ploh vremenoslovci ne napovedujejo česa posebnega.

Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...