Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Podnebna pogajanja, sončna elektrarna in čistilna akcija

| 13.04.2010, 17:36 Blaž Lesnik

Tokrat smo v okoljskih novicah govorili o po-kebenhavenskih podnebnih pogajanjih v Bonnu, sončni elektrarni v Podnanosu in o odštevanju pred največjo okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu.

V nemškem mestu Bonn so se v petek prvič po podnebni konferenci v Kebenhavnu srečali podnebni pogajalci v mednarodni zasedbi. Predstavniki držav so se osredotočili predvsem na organizacijske vidike in načrtovanje dela pri pripravi naslednje podnebne konference Združenih narodov, ki bo v mehiškem Cancunu.

Sodeč po odzivih poročevalca BBC-ja Richarda Blacka je tudi tridnevno srečanje v Bonnu obnovilo tradicijo tovrstnih konferenc, in sicer popolno nezmožnost za točnost. Nedeljski popoldanski dnevni red je izgledal povsem preprosto: potrebno je bilo določiti, koliko sestankov bo do mehiške konference in kdaj bodo, določiti pristojnosti predsednikoma za oblikovanje osnutkov besedil. A seja se namesto ob treh popoldne ni začela niti po štirih urah, spori v ozadju pa so se nadaljevali.

Podobno ozračje torej kot decembra v Kebenhavnu. Vse to nakazuje, da bodo pogajanja zagotovo težka, saj predstavniki držav še naprej med seboj iščejo krivca za neuspeh konference v Koebenhavnu, ko je okoljski vrh pred popolnim propadom rešil ohlapen nezavezujoč dogovor.

Kaj so se tokrat sploh uspeli dogovoriti, kaj lahko pričakujemo do novembra in kaj od nove podnebne konference v Mehiki? Na ta vpršanja nam je odgovarjal direktor vladne službe za podnebne spremembe Jernej Stritih.

Tokrat smo v okoljskih novice spregovorili tudi o sončni elektrarni, ki jo bodo namesto stanovanjske soseske zgradili v enem izmed zaselkov Podnanosa, Na treh hektarih površin bodo postavili sončne kolektorje, ki naj bi prvo elektriko oddali v omrežje že letos poleti.

Do največje čistilne akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu so le še štirje dnevi. Prijav sodelujočih je iz dneva v dan več, orgazizatorji jih v soboto pričakujejo 200.000. Vse kaže, da tudi vreme ne bo ogrozilo akcije, saj razen občasnih aprilskih ploh vremenoslovci ne napovedujejo česa posebnega.

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...