Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Petra StoparPetra Stopar
Nadškof Anton Stres (foto: Alen Salihović)
Nadškof Anton Stres

Janez Pavel II. - naš papež

Cerkev na Slovenskem | 06.04.2010, 11:46

Janez Pavel II. je verjetno prvi papež, za katerega lahko rečemo, da je bil na poseben način „naš“. Razlog za to je njegov dvakratni obisk v Sloveniji; za blaženega je razglasil škofa Slomška. Pozorno je spremljal osamosvajanje ter rojevanje naše mlade države ter ji nudil podporo tudi v okoliščinah, ko to ni bilo samo po sebi razumljivo.

Vseskozi je bil povezan tudi z našim narodom

Ob peti obletnici njegove smrti smo se ga v Cerkvi na Slovenskem spomnili z mašo zadušnico, ki jo je sinoči v ljubljanski stolnici daroval predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof Anton Stres, ki je na začetku svete maše spomnil na vezi, ki so se spletle med našo domovino in poljskim papežem: „Leta 1996, meseca maja smo ga lahko pozdravili v tej ljubljanski stolnici. Njegov takratni pastoralni obisk je bil velik dogodek za našo Cerkev in našo domovino. Še enkrat pozneje, leta 1999, smo ga lahko pozdravili v Mariboru, ko je prišel razglasit za blaženega škofa Antona Martina Slomška. Vseskozi je bil povezan tudi z našim narodom, z veliko skrbnostjo je spremljal našo osamosvojitev, pa potem življenje naše cerkve v naši domovini. Bil nam je blizu, saj je bil slovanskega rodu.“

Biti kristjan ni samoumevno

Prav tako pomemben kot za Slovenijo je bil papež Janez Pavel II. tudi za vesoljno Cerkev in svet, je dodal nadškof Stres. V nagovoru po evangeliju se je najprej ustavil pri evangeljskem odlomu, ki ga beremo na velikonočni ponedeljek. Razložil je ozadje in pomen pripovedi o dveh učencih, ki se jima na poti v Emavs pridruži vstali Odrešenik. Verovati v tistih razmerah ni bilo lahko. Tudi danes se znajdemo pogosto v podobnih okoliščinah. Biti kristjan ni samoumevno, je dejal nadškof Stres. Tega se je zavedal tudi Janez Pavel II., ki je verne na vsakem koraku spodbujal, naj se ne bojimo, naj ostanemo zvesti. V zvezi s tem je nadškof Anton Stres spomnil: „Se spomnite njegovih besed, ki jih je izrekel po izvolitvi v svojih prvih nastopih? „Ne Bojte se Kristusa!“ In našim mladim v Postojni je zaklical: „Korajža velja!“ koderkoli je hodil, povsod je svoje brate in sestre potrjeval v veri in jih spodbujal k pogumnemu pričevanju za Jezusa Kristusa."

Z enako zavzetostjo je tudi sam pričeval zanj in za resnico,“ je nadaljeval nadškof Stres. Zatem je še na kratko povedal, kako je papež s svojo načelnostjo posegel v evropsko, če že ne svetovno zgodovino. Padec berlinskega zidu in demokratizacija v deželah, ki so se dušile pod železno zaveso, je v veliki meri njegova zasluga, je še dejal nadškof Stres.

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE) Sodelujoči pri postavitvi vitraja (photo: AFE)

Vesela novica iz Svete dežele #foto

Barvno okno s podobo Marije Pomagaj, ki ga je za baziliko Marijinega oznanjenja v Nazaretu izdelal Lojze Čemažar, je zdaj varno nameščeno.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...