Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Kardinal Dziwisz o papežu Janezu Pavlu II.

Cerkev po svetu | 30.03.2010, 20:24

„Bil je običajen človek, ves potopljen v Boga. Zame je Karol že svetnik,“ je povedal krakovski nadškof kardinal Stanislaw Dziwisz o pokojnem papežu Janezu Pavlu II. Kardinal je v Rimu bil 27 let osebni tajnik papeža Janeza Pavla II., pred izvolitvijo na papeško mesto pa 12 let njegov tajnik na Poljskem.

V ponedeljek zvečer se je udeležil tudi svete maše ob peti obletnici njegove smrti, ki jo je v baziliki sv. Petra daroval papež Benedikt XVI. Slednji je kardinala Dziwisza v torek sprejel tudi v avdienco.

Kardinal o telogiji telesa

Kot je v intervjuju za časopis Corriere della Sera povedal kardinal Dziwisz, po njegovem prepričanju spomin na Janeza Pavla II. ne bo nikoli zbledel, prej se zdi, da postaja vedno bolj prisoten, skupaj z večanjem prepričanja o njegovi svetosti. "Ne le na Poljskem, ampak tudi v Italiji in Latinski Ameriki ter po malem povsod," je dejal kardinal po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan in dodal, da se vsepovsod o njem izdajajo knjige, pripravljajo razni simpoziji in izvajajo univerzitetni programi, da bi se Janeza Pavla II. bolje poznalo. Med bogato teološko vsebino poljskega papeža je kardinal Dziwisz posebej omenil teologijo telesa, ki predstavlja novost njegovega nauka in ki še ni v celoti raziskana in sprejeta. "Gre za nov pogled na žensko in tudi za nov pogled na žensko v Cerkvi," je dejal kardinal in spomnil na papeževo trditev, da bi Cerkev bila lepša, če bi ženskam dodelila pravi prostor. Janez Pavel II. je v ospredje postavil tudi družbeno vprašanje, predvsem človekove pravice in pravice naroda.

Kako je z beatifikacijo?

Glede njegove beatifikacije je krakovski nadškof povedal, da ne more ničesar napovedovati in izrazil zaupanje v odločitev papeža Benedikta XVI. Čas pričakovanja razglasitve pa je po njegovih besedah dobra priložnost, da se zbere in prouči dediščina poljskega papeža. „Zame je že svetnik,“ je dejal kardinal Dziwisz in pozitivno ocenil preudarno preverjanje vsega, da v prihodnje ne bi nihče rekel, da je bilo karkoli narejeno na hitro. „Imam zaupanje, da bo papež Benedikt XVI. znal najti pravi trenutek za razglasitev,“ je še povedal krakovski nadškof.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...