Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Avstriji bodo neodvisno obravnavali primere spolnih zlorab

Cerkev po svetu | 30.03.2010, 07:34

Dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn je podprl neodvisno obravnavanje primerov spolnih zlorab, ki so jih zagrešili služabniki Cerkve. Na cvetno nedeljo je dejal, da hočejo "neodvisnost in zato tudi neodvisnega pooblaščenca za žrtve."

To nalogo je bila pripravljena sprejeti Waltraud Klasnic, ki bo dobila tudi svojo delovno skupino. Nekdanja deželna glavarka Štajerske ima ustrezne izkušnje in potrebno sočutje, ki ga je pridobila kot predsednica sklada za povračilo škode in predsednica gibanja hospic. Prvo srečanje s Klasnicevo bo v četrtek. Predvidoma bodo primere v grobem razdelili na tri področja, vsekakor glede na časovno obdobje 50-ih let, je dejal kardinal Schönborn. Klasniceva bo sestavila skupino, ki jo bo financirala škofovska konferenca, pri čemer ne bo uporabila sredstev iz cerkvenega davka.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...