Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež sprejel odpoved irskega škofa

Cerkev po svetu | 29.03.2010, 13:54

Papež Benedikt XVI. je več kot leto dni zatem, ko je irski škof John Magee iz Cloyna zaprosil za apostolskega administratorja, sprejel njegovo odpoved. Ko je 73-letni škof minuli teden odstopil, se je opravičil žrtvam spolnih zlorab duhovnikov v svoji škofiji.

Sveti sedež sicer ni podal razlogov za škofov odstop, je pa navedel ustrezni kanon iz Zakonika cerkvenega prava, ki pravi, da je krajevni škof, ki je zaradi slabega zdravja ali kakega drugega tehtnega razloga postal manj sposoben za upravljanje svoje službe, naprošen, naj poda svojo odpoved.

Škof Magee je februarja lani zaprosil, da bi bil za vodenje njegove škofije imenovan apostolski administrator. Sam se je nameraval posvetiti vladnemu preiskovanju, kako škofija izpolnjuje zaščito otrok v teoriji in praksi. V Vatikanu so na njegovo prošnjo odgovorili tako, da so za administratorja imenovali nadškofa Dermotta Clifforda iz Cashela.

Predsednik irske škofovske konference, kardinal Sean Brady je dal priznanje dolgemu in raznolikemu delovanju škofa Mageeja in se mu zahvalil za njegovo 20-letno delo v konferenci. Ob tem mu je zagotovil svojo molitev ter mu zaželel zdravja. Kardinal je poudaril, da so te dni v njegovih mislih tisti, ki so utrpeli zlorabo s strani duhovnikov, ter tisti, ki se jezijo in so razočarani zaradi pogosto neustreznega odgovora cerkvenega vodstva.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...