Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Križev pot v Koloseju (foto: nn)
Križev pot v Koloseju | (foto: nn)

Na veliki petek tradicionalni križev pot v rimskem Koloseju

Cerkev po svetu | 26.03.2010, 13:20

Tudi letos bo v rimskem Koloseju križev pot, Via crucis, na katerem se bodo zbrani z vero spominjali dogodkov Kristusovega pasijona. Oči udeležencev bodo ponovno videle trpljenje in stisko, ki ju je moral naš Odrešenik prestati v uri velike bolečine, ki je zaznamovala vrh njegovega zemeljskega poslanstva. Sveti oče je za letošnja razmišljanja ob postajah križevega pota v Koloseju na veliki petek zaprosil kardinala Camilla Ruinija.

V rimskem antičnem Koloseju bo na veliki petek tradicionalni križev pot, ki ima 14 postaj, del poti pa križ ponavadi nosi tudi papež. Letošnja spremna besedila in molitve je papež zaupal kardinalu Ruiniju. 79-letni kardinal Ruini je bil papežev vikar za rimsko škofijo od leta 1991 do 2008. Janez Pavel II. ga je trikrat imenoval za predsednika italijanske škofovske konference: leta 1991, 1996 in 2002. V Italiji namreč predsednika imenuje papež. To vlogo mu je potrdil leta 2006 tudi Benedikt XVI. do leta 2007, ko je imenoval kardinala Angela Bagnasca. Papež je do zdaj zaupal premišljevanje križevega pota trem Italijanom in dvema Azijcema. Tako je leta 2006 napisal križev pot nadduhovnik bazilike svetega Petra kardinal Angelo Comastri, leta 2007 predsednik papeškega sveta za kulturo nadškof Gianfranco Ravasi, leta 2008 hongkonški nadškof kardinal Joseph Zen Ze-Kiun in leta 2009 indijski salezijanec nadškof v Guwahatiju, Thomas Menamparampil.

Križev pot so v Koloseju začeli moliti v 18. stoletju, v času pontifikata Benedikta XIV. v svetem letu 1750. Leta 1964 ga je znova uvedel papež Pavel VI. V svetih letih 1984 in 2000 je napisal premišljevanja Janez Pavel II. Letos je veliki petek 2. aprila, prav na 5. obletnico smrti papeža Janeza Pavla II.

Sveti oče bo pred tem popoldne v vatikanski baziliki svetega Petra obhajal obrede Kristusovega trpljenja. Molitev križevega pota bodo iz Rima v živo prenašali od 21. ure dalje.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...