Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža: Vatikan ni prikrival zlorab

Cerkev po svetu | 25.03.2010, 20:33

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža pater Federico Lombardi je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan v četrtek dal izjavo za javnost o primeru duhovnika Murphya, ki je v 50-letih prejšnjega stoletja spolno zlorabljal številne otroke v zavetišču za gluhoneme v škofiji Milwaukee v ZDA.

Osrednji ameriški dnevnik New York Times je prišel do pisem, v katerih ameriški škofje sprašujejo Kongregacijo za verski nauk, ki jo je takrat vodil sedanji papež Benedikt XVI., kaj naj storijo v takih primerih. Uredništvo ameriškega časnika obtožuje tako ameriške škofe kot sedanjega svetega očeta, da niso ukrepali in so ta primer zakrili.

Kongregacija za verski nauk je bila o zadevi obveščena

V izjavi za javnost, ki jo je sinoči kot odgovor uredništvu New York Timesa poslal pater Lombardi, ta najprej pove, da gre za strašno hude zločine, ki jih je duhovnik Murphy storil, ko je spolno zlorabljal otroke in tako tudi kršil ameriški zakon. Sredi 70-let prejšnjega stoletja se je Murphy za svoja dejanja zagovarjal pred ameriškim sodiščem, ki pa sodnega procesa ni končalo. Kongregacija za verski nauk je bila o vsej zadevi obveščena komaj 20 let po dogodkih.

Časopis New York Times tudi namiguje, piše v izjavi pater Lombardi, da obstaja povezava med vatikanskim dokumentom Crimen sollicitationis in dejstvom, da cerkvene oblasti niso teh dejanj prijavile civilnim oblastem. Dejansko pa te povezave ni, ker namreč niti dokument Crimen niti kanonsko pravo nikakor ne prepovedujeta prijave takih dejanj civilnim oblastem.

Kongregacija za verski nauk je bila o tej zadevi obveščena konec 90-let prejšnjega stoletja, ko so škofijski uradniki in policija po 20-letih vprašali, kako naj ravnajo v primeru duhovnika Murphya. Kongregacija za verski nauk je bila o zadevi obveščena, ker sta škofija in policija vpraševali, kako naj ravnata glede izjav, ki so bile predmet spovedne molčečnosti, ker je obstajala možnost, da se zlorabi zakrament sprave. Kanonično vprašanje Kongregaciji za verski nauk pa nikakor ni bilo povezano z možnim civilnim sodnim postopkom o kriminalnih dejanjih duhovnika Murphya.

Zakonik cerkvenega prava ne predvideva avtomatičnih kazni

V takih primerih, je rečeno v izjavi za javnost, Zakonik cerkvenega prava ne predvideva avtomatičnih kazni, ampak priporoča, naj obsodba ne izključuje niti največjih cerkvenih kazni, kot je odvzem duhovniškega stanu. Ker pa je bil duhovnik Murphy že star, zelo slabega zdravja in je živel osamljeno, da ni mogel nikogar spolno zlorabljati, kot je to delal pred 20-leti, je Kongregacija za verski nauk predlagala, naj nadškof v Milwaukeeju pri svoji odločitvi upošteva tudi navedeni dejstvi in naj, kot zgled drugim, duhovniku Murphyu prepove javno delovanje, od Murphya pa zahteva, da sprejme popolno odgovornost za svoja težka dejanja. Duhovnik Murphy je nekako štiri mesece po razsodbi umrl, ne da bi sprožil kakšen drug primer, še piše v izjavi za javnost, ki jo je pater Lombardi izdal za ameriški dnevnik New York Times.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...