Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Papež Benedikt XVI.  (foto: p. Robert Bahčič)
Papež Benedikt XVI. | (foto: p. Robert Bahčič)

Papež: Sveti Albert nam izkazuje, da vera ni nasprotnica razuma

Papež in Sveti sedež | 24.03.2010, 12:33

Papež Benedikt XVI. je med sredino splošno avdienco v Vatikanu nadaljeval katehezo o cerkvenih učiteljih iz Srednjega veka. Romarjem je spregovoril o zavetniku naravoslovcev, Svetem Albertu Velikem.

Dominikanec Albert Veliki je deloval na področjih naravoslovja, filozofije in teologije. Njegov učenec je bil Tomaž Akvinski, ki se je pri bogoslovnih spisih ravno na učiteljevo pobudo pogosto opiral na Aristotela. „Sveti Albert nam izkazuje, da vera ni nasprotnica razuma in da lahko na stvarstvo gledamo kot na knjigo, ki jo je napisal Bog, različne znanosti pa jo lahko berejo na svoje načine. Albertov študij Aristotela je pokazal na razlike med filozofijo in teologijo, hkrati pa je sveti Albert vztrajal pri tem, da se lahko obe znanosti medsebojno dopolnjujeta in nam s tem omogočata, da odkrijemo našo poklicanost k resnici in veselju. Ta poklicanost pa doseže svojo popolnost v večnem življenju,“ je povedal papež.

Sveti oče je pri sredini avdienci blagoslovil podobo karmelske Matere Božje, zavetnice Čila. Tamkajšnja Cerkev bo namreč letos praznovala dvestoletnico in podoba je papeževo darilo. Kip, ki ga je naredil ekvadorski kipar, bo poromal v vse čilske škofije, skupaj s Čilskim evangelijem, Novo zavezo Svetega pisma. Pri prevodu teh spisov je sodelovalo 9000 prepisovalcev, pridružil se jim je tudi papež s prepisom prvih vrstic Markovega evangelija.

Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...