Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Križ (foto: www.creativemyk.com)
Križ

Križ svetovnega dneva mladih na Trgu sv. Petra

Cerkev po svetu | 24.03.2010, 09:46

Na cvetno nedeljo bo potekal 25. svetovni dan mladih na škofijski ravni. Na obletnico dogodka, ki se je začel na željo papeža Janeza Pavla II., je v nedeljskem opoldanskem nagovoru spomnil tudi papež Benedikt XVI. ter vse mlade iz Rima in pokrajine Lazio povabil, naj v četrtek zvečer ob 19. uri pridejo na Trg sv. Petra, kjer bo potekalo molitveno bdenje pred cvetno nedeljo. Mlade bo nagovoril tudi sveti oče.

Križ svetovnega dneva mladih zadnje tedne potuje po rimskih univerzah. Do sedaj je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan obiskal kapelo univerze Sapienza, biomedicinsko študentsko naselje, univerzo Lumsa in papeške univerze. V torek zvečer so ga prinesli na rimsko univerzo Tor Vergata, od koder ga bodo mladi v četrtek odnesli na Trg sv. Petra. Kot je za tiskovno agencijo Zenit dejal kaplan omenjene univerze Mauro Oliva, bo v teh treh dneh križ izpostavljen v univerzitetni kapeli, kjer ga bodo lahko počastili vsi študenti in tudi ostali verniki.

Križ je znamenje Kristusa, ki je zgled brezpogojne ljubezni

V sredo zvečer pripravljajo križev pot, v četrtek popoldne bo potekalo slovesno bogoslužje, nato pa bodo mladi s križem poromali proti Petrovemu trgu, na srečanje s papežem Benediktom XVI. Kot je povedal Oliva, letos poteka tudi 10 let, od kar svetovni dan mladih pripravljajo na univerzi Tor Vergata. Mladim, ki so se leta 2000 zbrali na svetovnem dnevu mladih v Rimu, je papež Janez Pavel II. s svojim govorom o križu obudil vero in utrdil upanje. „Dogodek spreminja življenja mladih tudi danes,“ je dejal Oliva in dodal, da križ svetovnega dneva mladih letos sprejemajo s hvaležnostjo za vse mlade študente. „V času, ko se iz italijanskih javnih ustanov hoče odstraniti križ, je italijanski narod jasno izrazil svojo voljo po ohranitvi svojih krščanskih vrednot in korenin,“ je poudaril Oliva in dodal, da je križ znamenje Kristusa, ki je zgled brezpogojne ljubezni, to pa potrebuje vsak človek.

Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?

Odgovoren za pastoralo na univerzah v rimski škofiji Lorenzo Leuzzi je zatrdil, da je romanje križa lepa priložnost, da se študentje zavejo, da jih Bog doseže kjerkoli se že nahajajo ter da z ozirom na njihovo vero, njihov študij ni nekaj obrobnega ali nepomembnega. Vprašanje, ki je tudi geslo 25. svetovnega dneva mladih, „Dobri učitelj, kaj naj storim, da bom deležen večnega življenja?“ mlade spodbuja, da o svojem raziskovanju in študiju razmišljajo kot kraju, kjer se lahko na oseben in konkreten način srečajo s Kristusom. Križ namreč ni le nek simbol, je poudaril Leuzzi, ampak je živo znamenje, da se na univerzah študentje lahko srečajo s Kristusom.

Cerkev po svetu
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...