Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež med prazniki

Papež in Sveti sedež | 23.03.2010, 16:18

V Vatikanu so objavili koledar liturgičnih slovesnosti, ki jih bo v velikem tednu vodil papež Benedikt XVI.

Na cvetno nedeljo, ki je hkrati svetovni dan mladih, bo papež ob koncu procesije blagoslovil palmove in oljčne vejice ter daroval sveto mašo na Trgu sv. Petra. 1. aprila, na veliki četrtek, bo ob pol desetih dopoldne v vatikanski baziliki daroval krizmeno mašo, med katero bo še posebej nagovoril vse duhovnike, popoldne, ob začetku velikonočnega tridnevja, pa bo sveto mašo Jezusove zadnje večerje daroval v Lateranski baziliki. Ob tem bo v spomin na dogodke ob zadnji večerji dvanajstim duhovnikom umil noge. Med darovanjem bodo vse zbrane povabili k zbiranju sredstev za pomoč ponesrečenim na Haitiju.

Na veliki petek bo ob 17. uri vodil liturgijo velikega petka s češčenjem križa, nabirka bo kot je že v navadi namenjena kristjanom v Sveti deželi, ob 21. uri pa se bo v Koloseju začel že tradicionalni križev pot.

V soboto bo prav tako ob 21. uri v Vatikanski baziliki vodil slovesno velikonočno vigilijo, na veliko noč pa bo po sveti maši vsem podelil blagoslov urbi et orbi – mestu in svetu.

Papež in Sveti sedež
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...