Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež med prazniki

Papež in Sveti sedež | 23.03.2010, 16:18

V Vatikanu so objavili koledar liturgičnih slovesnosti, ki jih bo v velikem tednu vodil papež Benedikt XVI.

Na cvetno nedeljo, ki je hkrati svetovni dan mladih, bo papež ob koncu procesije blagoslovil palmove in oljčne vejice ter daroval sveto mašo na Trgu sv. Petra. 1. aprila, na veliki četrtek, bo ob pol desetih dopoldne v vatikanski baziliki daroval krizmeno mašo, med katero bo še posebej nagovoril vse duhovnike, popoldne, ob začetku velikonočnega tridnevja, pa bo sveto mašo Jezusove zadnje večerje daroval v Lateranski baziliki. Ob tem bo v spomin na dogodke ob zadnji večerji dvanajstim duhovnikom umil noge. Med darovanjem bodo vse zbrane povabili k zbiranju sredstev za pomoč ponesrečenim na Haitiju.

Na veliki petek bo ob 17. uri vodil liturgijo velikega petka s češčenjem križa, nabirka bo kot je že v navadi namenjena kristjanom v Sveti deželi, ob 21. uri pa se bo v Koloseju začel že tradicionalni križev pot.

V soboto bo prav tako ob 21. uri v Vatikanski baziliki vodil slovesno velikonočno vigilijo, na veliko noč pa bo po sveti maši vsem podelil blagoslov urbi et orbi – mestu in svetu.

Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...