Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Bodimo nepopustljivi do greha in prizanesljivi do ljudi

Papež in Sveti sedež | 21.03.2010, 15:00

Opoldanski nagovor papeža Benedikta XVI. nam je danes na blag in vztrajen način v različnih jezikih približeval nujnost našega spreobrnjenja in hkrati dejstvo Božje usmiljene ljubezni, ki se je razodela v Jezusu Kristusu. Po molitvi in blagoslovu je nato sveti oče mlade iz Rima in okolice povabil k praznovanju svetovnega dne mladih, ki se na letošnjo 25. obletnico pobude Janeza Pavla II. obhaja po škofijah. Mlade je spodbudil, naj se ta četrtek zvečer v velikem število odzovejo povabilu na skupno praznovanje.

Sveti oče je svoj nagovor naslonil na evangeljski odlomek 5. postne nedelje, ki govori o Jezusovem odpuščanju ženi, ki so jo zasačili v prešuštvu in bi po Mojzesovi postavi morala biti kamnana. Jezus, ki je „poln milosti in resnice“ (Jn 1,14) ve, kaj je v srcu vsakega človeka. Obsoja greh, razkrinkava dvoličnost, človeka pa vselej rešuje. S povabilom, naj tisti, ki je brez greha, prvi vrže kamen v ženo, Jezus razoroži tožitelje, prebudi njihovo vest in jo usmeri k večji pravičnosti, ki je pravičnost ljubezni. Ko so tožitelji vsi po vrsti odšli, Jezus ženo z odpuščanjem njenega greha, uvede v novo življenje, usmerjeno k dobremu.

Ob tem je sveti oče spomnil na pričevanje sv. Pavla, kjer pravi: „...pozabljam, kar je za menoj, in se iztegujem proti temu, kar je pred menoj, ter tečem proti cilju po nagrado, h kateri nas od zgoraj kliče Bog v Kristusu Jezusu (Flp 3,13-14).

Bog želi za nas samo to, kar je dobro in je življenje, je v nadaljevanju dejal sveti oče. Za zdravje naše duše poskrbi po svojh služabnikih, ko nas pri zakramentu sprave osvobaja od zla, da bi se nihče ne pogubil, temveč da bi vsi imeli možnost spreobrnnjenja.

Ob tem je papež Benedikt XVI. spomnil na svetega arškega župnika in dušne pastirje povabil, naj ga posnemajo v razpoložljivosti za zakrament svete spovedi. Tako bodo verniki mogli znova odkriti njegov smisel in lepoto in biti deležni ozdravljenja Božje usmiljene ljubezni.

Ob koncu je sveti oče spodbudil, naj se od Jezusa učimo ne obsojati bližnjega. Naj bomo nepopustljivi do greha - zlasti do svojega! - in prizanesljivi do ljudi. V tem naj nam pomaga Božja Mati Marija, ki je srednica milosti za vsakega skesanega grešnika.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...