Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Cerkev intenzivno proti spolnim zlorabam

Cerkev po svetu | 18.03.2010, 13:43

Tiskovni urad irske škofovske konference je, glede sedanjega preiskovanja spolnega zlorabljanja otrok, ki so ga zagrešili duhovniki, objavil izjavo, s katero je pojasnil poročanje medijev o nedavnih dogodkih, v katere je bil prvikrat vpleten irski primas, kardinal Sean Brady.

To je bilo marca 1975, ko je Bradya njegov škof McKiernan prosil, naj vodi kanonično preiskavo domnevne spolne zlorabe otroka in je zadevalo norbertinca patra Brendana Smytha. Irski škofje v izjavi pojasnjujejo, da je bil Brady takrat polno zaposleni učitelj na kolidžu svetega Patricka v Cavanu. Ker je bil doktor kanonskega prava, so ga prosili, naj vodi to preiskavo, pri kateri pa ni imel nobenega pooblastila glede izidov preiskave. Zanje je bil namreč odgovoren škof McKiernan. Škofje poudarjajo, da so se 29. marca 1975 Brady in še dva druga duhovnika pogovarjali s 14-letnim fantom, kasneje pa se je Brady sam pogovarjal še s 15-letnim fantom. V izjavi nadalje opozarjajo, da so na koncu oba fanta prisegli, da sta govorila res samo resnico in da bosta ohranila tajnost poteka pogovora. Namen prisege je bil izognitev možnega vmešavanja v zbiranje dokazov med preiskavo ter zagotovitev, da je postopek dovolj močan, da bi vzdržal izpodbijanje krivca patra Brendana Smytha. Brady je tako že čez teden dni svoje ugotovitve posredoval škofu McKiernanu, da bi ta takoj ukrepal. Ta je ugotovitve posredoval predstojniku patra Smytha in patru s svoje strani prepovedal opravljati duhovniški poklic ter svetoval psihiatrično pomoč.

Na Dunaju pa čez slab mesec pripravljajo delavnico na kateri bodo govorili o nasilju in zlorabah. Pobudo za delavnico sta dali avstrijska sodna ministrica Claudia Bandion-Ortner in državna sekretarka za družino Christine Marek. K sodelovanju je bila povabljena tudi Cerkev. Delavnica se bo začela 13. aprila na Dunaju. Na njej bo sodelovalo približno 40 izvedencev.

Dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn je izrazil popolno podporo delavnici. Predsednik avstrijske škofovske konference je izrazil tudi zadovoljstvo nad povabilom Cerkvi, da bi dodala svoj učinkovit prispevek. Pobuda avstrijske sodne ministrice in državne sekretarke za družino opozarja na dejstvo, da sta nasilje in spolno zlorabljanje velik problem za družbo kot celoto. Cerkev se bo intenzivno priključila vsem ustanovam v delu proti nasilju in spolnemu zlorabljanju.

Državna sekretarka Marekova je povedala, da se med 80 do 90 odstotkov primerov nasilja in zlorab dogaja v gospodinjstvih. „Cerkev je pripravljena dati svoj učinkovit prispevek, da bi se položaj izboljšal. Z njo zelo dobro sodelujemo,“ je še dodala.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...