Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V potresu v Čilu porušenih veliko cerkva

Cerkev po svetu | 17.03.2010, 22:26

Slabe tri tedne po hudem potresu v Čilu so krajevne Cerkve zbrale podatke o stanju cerkva, samostanov, muzejev in cerkvenih spomenikov, ki so bili hkrati tudi narodni. Po uradnih ocenah je 90 odstotkov cerkva popolnoma porušenih ali hudo poškodovanih in niso več uporabne.

V torek je po poročanju slovenskega uredništva Radia Vatikan časopis El Mercurio objavil seznam popolnoma porušenih cerkva in navedel vrsto samostanskih skupnosti, ki bodo verjetno zaprla svoja vrata.

V prestolnici Santiago je do tal porušen prvi samostan sester Marijinega obiskanja, ki je bil veliko duhovno središče glavnega mesta. Redovnice imajo malo upanja, da bodo lahko obnovile porušen samostan. Na dolgi listi porušenih cerkva so tudi bazilike Lurške Matere Božje, Srca Marijinega in Marije pomočnice. Porušeno je tudi osrednje Marijino svetišče v Maipoju, posvečeno Brezmadežni, zgrajeno leta 1850.

V škofiji Rancagua je ogromna večina cerkva porušenih do tal. Predstavnik škofije je dejal, da bi potrebovali 16 milijonov dolarjev samo za začetek obnove.

Cerkev po svetu
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...