Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež napisal pismo irskim vernikom o zlorabah

Cerkev po svetu | 17.03.2010, 14:24

Papež Benedikt XVI. je pri sredini splošni avdienci primerjal nauk sv. Bovanture in sv. Tomaža Akvinskega. Napovedal pa je tudi pismo v povezavi v spolnimi zlorabami na Irskem. Svetemu očetu je na Trgu sv. Petra prisluhnilo 11 tisoč vernikov.

V temni noči križa se izrazi vsa veličina božje ljubezni, je dejal papež. Tam, kjer razum ne vidi več, namreč vidi ljubezen. Vse to pa po njegovih besedah ni v nasprotju z razumom. Vključuje pot razuma, vendar pa ga spremeni v ljubezen Križanega Kristusa. Sicer pa je sveti oče v današnji katehezi primerjal nauk sv. Bonaventure in sv. Toma Akvinskega. Oba sta preiskovala skrivnosti razodetja in cenila vir človeškega razuma v dialogu med vero in razumom, ki je značilen za krščanski srednji vek. Za sv. Tomaža je bil najvišji cilj, v katerem so povzete vse naše želje, videti Boga. Po mnenju sv. Bonaventure pa je za človeka najpomembnejše to, da ljubi Boga. Oba pa sta mnenja, da videti Boga pomeni tudi ljubiti ga in obratno: ljubiti Boga pomeni videti ga. Gre torej za dva poudarka enega temeljno enakega pogleda.

V obravnavi primata ljubezni je sv. Bonaventura zapisal, da lahko med vzponom k Bogu pridemo do točke, ko razum ne vidi več naprej. V tej noči razuma, pa ljubezen vidi tisto, kar je sicer nedosegljivo.

Celotno naše življenje je potovanje, vzpon k Bogu, je dejal papež. Sami pa ga po njegovih besedah ne moremo doseči. On sam nam mora pomagati in nas potegniti navzgor. Temu pa pripomore molitev, ki je po besedah sv. Bonaventure mati in vir tega dvigovanja. Ob sklepu splošne avdience je rojstno mesto kardinala Bertoneja Romano Canavese papežu Benedktu XVI. podelilo častno meščanstvo.

Papež je ob sklepu poseben pozdrav namenil irskim romarjem ob današnjem prazniku sv. Patrika. Poudaril je zadnjo preizkušnjo Cerkve na Irskem zaradi spolnih zlorab otrok. „V znamenje moje globoke zaskrbljenosti sem napisal pastoralno pismo, da bi se soočili s to bolečo situacijo,“ je dejal papež. Podpisal ga bo v petek, na praznik sv. Jožefa, varuha Svete družine in zavetnika vesoljne Cerkve. Irske vernike je prosil, naj ga preberejo z odprtim srcem in v duhu vere. „Želim si, da bi to pismo prispevalo k procesu obžalovanja, ozdravljenja in prenove,“ je še dejal sveti oče.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...