Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Westminstrska palača (foto: ARO)
Westminstrska palača | (foto: ARO)

Britanska vlada napovedani papežev obisk označila za zgodovinski dogodek

Cerkev po svetu | 17.03.2010, 13:42

V Londonu so v torek pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili podrobnosti papeževega obiska Velike Britanije od 16. do 19. septembra. Predstavniki vlade so obisk označili kot izredno priložnost za okrepitev odnosov med Veliko Britanijo in Svetim sedežem ter utrditev pomembne vloge vere pri ustvarjanju močnih skupnosti.

Gre za prvi uradni papežev obisk Anglije, saj je bil obisk Janeza Pavla II. leta 1982 le pastoralne narave. Papeža bo najprej sprejela kraljica v edinburški palači, zatem bo sveti oče v westminsterski dvorani pripravil govor za predstavnike britanske civilne družbe, med sveto mašo v Coventryju pa bo vodil slovesnost beatifikacije kardinala Johna Henrya Newmana. Sicer pa program vključuje tudi sveto mašo v Glasgowu, molitveno bedenje v Londonu in dogodek, povezan z vzgojo. Osrednje teme papeževega potovanja bodo odnosi med krščanskimi cerkvami in med večjimi religijami. Benedikt XVI. bo tako obiskal Canterburyskega nadškofa, v Westminstru pa bo molil skupaj z drugimi voditelji krščanskih cerkva.

Generalni sekretar Škotske, ki je tudi glavni organizator papeževega obiska, je poudaril, da bo to zgodovinski dogodek. Papež in Sveti sedeža imata po njegovih besedah velik vpliv na globalno politiko, mednarodni razvoj ter medverski dialog. Po njegovih besedah bo obisk utrdil vezi med vlado Velike Britanije in Svetim sedežem, da bi se skupaj soočali z revščino, klimatskimi spremembami in oblikovanju pozitivnih odnosov. Tamkajšnji škofje pa so prepričani, da bodo svetega očeta, ki je velika moralna avtoriteta današnjega časa, z navdušenjem sprejeli tako katoličani, kot tudi predstavniki drugih verstev.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...