Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Papež sprejel Kosorjevo

Papež in Sveti sedež | 13.03.2010, 17:56

Papež Benedikt XVI. je v soboto v avdienco sprejel predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor. Kot so sporočili iz tiskovnega urada Svetega sedeža sta se papež in hrvaška preimerka pogovarjala o aktualnih mednarodnih temah in tudi o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

„Iz Vatikana prihajam dodatno okrepljena za vse težke naloge, ki čakajo Hrvaško vlado,“ je povedala Kosorjeva, ki je papeža povabila naj prihodnje leto obišče Hrvaško.

Hrvaška predsednica vlade se je po srečanju s papežem sestala še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Tarcisijem Bertonejem in tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Dominiquom Mambertijem. Sicer pa sta se sveti oče in Kosorejva po poročanju Svetega sedeža v krajšem pogovoru dotaknila nekaterih aktualnih mednarodnih temam, govorila pa sta tudi o položaju hrvaške skupnosti v Bosni in Hercegovini. Sicer sta potrdila željo po nadaljevanju konstruktivnega dialoga med državo in Cerkvijo na Hrvaškem, ob koncu pa sta se pogovarjala tudi o vprašanjih, povezanih z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo.

Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...