Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Davide Clodig in recitatorke (foto: Miran Mihelič)
Davide Clodig in recitatorke | (foto: Miran Mihelič)

Duhuor an luna

12.03.2010, 08:01 Matjaž Merljak

V Špetru v Beneški Sloveniji so nedavno predstavili pesniško zbirko Alda Clodiga, rojaka iz Benečije, z naslovom »Duhuor an luna«.

Pesmi Duhuor an luna je avtor zbral v drobni in prikupno oblikovani knjižici. Izdalo jo je kulturno društvo Ivan Trinko iz Čedada, prestavili pa so jo, ob simpatičnem kulturnem programu, v skromnem slovenskem kulturnem centru v Špjetru, ki je pod streho komaj sprejel številne poslušalce iz Benečije in Soške doline.

Kadar v tem okolju predstavijo novo knjižno del, je tukaj zares pravi praznik, je ob predstavitvi povedal predsednik Kulturnega društva Ivan Trinko Miha Obit: Javna slovensko napisana beseda, ima velik pomen in moč za vso skupnost. Danes je publikacija knjig vse bolj pomembna, če to zanemarijo, je nevarnost, da vse zakrni. Po drugi strani skrbi Kulturno društvo Ivan Trinko za uveljavitev slovenskih avtorjev iz videmske pokrajine. S svojim delom daje možnost tudi drugim, zunanjim bralcem, da spoznajo domače slovensko-beneško literarno ustvarjanje.

Kulturni večer so odprli mladi Beneškega gledališča, ki so prebrali Aldove poezije, brat Davide Klodič, ki jih je uglasbil, pa je igral klavir in nekatere pesmi tudi zapel. Zares prijetno, ganljivo kulturno doživetje!

Poezije Alda Klodiča so predstavili tudi v petek, 26. februarja, v prostorih Fundacije Poti miru v Posočju v Kobaridu, na otvoritvi dnevov slovensko-beneške kulture. Govorijo o ljubezni do domače doline in so pretresljiva izpoved o zatiranju vsega slovenskega v njej, vse do danes. Odprli so tudi razstavo fotografij Daria Simaza s slovensko-beneškimi motivi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.