Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc

Slomšek pel v parlamentu

| 10.03.2010, 08:05 Matjaž Merljak

Mešani in moški zbor Slomšek iz Eisdena v Belgiji sta v soboto, 27. februarja 2010, nastopila v flamskem parlamentu v Bruslju. Vsak je zapel po štiri domoljubne pesmi. Nastop je bil povezan z govorom, ki ga je v parlamentu ob dvodnevnem Kongresu Flamske države in v sklopu Katoliške univerze Leuvena ter državne univerze iz Genta imel predsednik Slovenskega katoliškega kulturnega in pevskega društva Anton Martin Slomšek, Stani Revinšek.

V govoru je spregovoril o 80-letni prisotnosti slovenstva v tem delu Belgije, ter 50-letnici društva Slomšek. Poudaril je pomen tujih državljanov v Flandriji in v Belgiji, da se v preteklosti ni nikoli govorilo o diskriminaciji naših Slovencev. Obenem so se naši izseljenci dobro integrirali, brez da bi pozabili na njihov materni jezik, ki so ga podedovali od prednikov.

Slovenci so dali vsem tujim narodom, živečim v Belgiji, zgled. Zelo je pomembno, da so se prilagodili gostiteljem, ki so jim dovolili ustanoviti društvo in ki so jih lahko pritegnili do slovenstva. To priča pobratenje med Maasmechelenom in Škofjo Loko. Drugi poudarek je bil na pomembnosti njihovega arhiva, zapisnike, korespondenco, vse kar se je pisalo, snemalo, narodne noše itd. da se bi moglo to ohraniti, saj spada slovenstvo že malo v flamsko kulturo, kraja Limburg.

Moški pevski zbor Anton Martin Slomšek, Belgija, Eisden
Moški pevski zbor Anton Martin Slomšek, Belgija, Eisden © ARO

Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...