Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Dogajanje v Clevelandu

07.03.2010, 18:10 Matjaž Merljak

V ameriški Ljubljani, ki je še vedno odeta v zimsko odejo, se je zaključil mesec kulture, pri Svetem Vidu je gostoval škof Edvard Pevec, generalni konzul Jurček Žmavc pa je govoril o napredku Slovenije od vstopa v Evropsko unijo.

Kot zaključek meseca kulture, ki je vseboval kar nekaj srečanj rojakov v Clevelandu, je zadnjo nedeljo v februarju dramsko društvo Lilija vabilo na ponovitev videa, Prešernov Krst pri Savici malo drugače. In zakaj malo drugače, ker je to priredbo Bineta Šulinovga režiser Srečo Gaser izpostavil na bolj moderen način. Delo je posnel v ilustracijah in posnetkih Lilijčnih igralcev na video, dodal še glasbene vložke, tako da je Prešernov Krst pri Savici zaživel na platnu. Predstava je potekala v dvorani Marije Vnebovzete v nedeljo proti večeru, katero si je ogledalo lepo število rojakov, toda bila je zaželena večja udeležba. Namreč, za šibek obisk je bila menda le kriva zima, ki nam je prav na predvečer in noč nasula obilo novega snega ali pa mogoče že malomarnost rojakov, ki včasih raje posede doma, kot bi se dali na pot na kakšno slovensko prireditev. Kakor že, upam da slednje ne drži.

Preobilnost snega je bila tudi kriva, da je kosilo slovenske šole Svetega Vida videlo manjši obisk kot smo vajeni. Vseeno se je kosila udeležilo okrog 250 odjemalcev. Približno 130 teh je vzelo kosilo na svoj dom in ga užilo ob domači mizi.

Tone Ovsenik
Tone Ovsenik © Matjaž Merljak
V cerkvi svetega Vida smo ta vikend imeli gosta, škofa Edvarda Pevca, ki je bral vse svete maše. Župnik Jože Božnar je odšel na duhovno obnovo in zaprosil škofa, da ga je nadomestil. Škof Pevec, čeprav že v pokoju, se vedno rad odzove vabilu in pride nazaj domov v svojo rodno župnijo. Verniki smo ga tudi vedno veseli, saj je škof z svojo ponižnostjo in toplim srcem zelo spoštovan med ljudmi. Z njegovo pobožno milostjo lepo mašuje in njegov nagovor zmeraj seže v srce. To pot je seveda izpostavil postne občutke in navodila. Med slovensko mašo so bili lektorji učenke in učenci slovenske šole, ki so sorazmerno lepo brali, če upoštevamo, da so to že otroci četrte ali morda celo že pete generacije. Lepo je pa, da se pripravijo z pomočjo učiteljic.

Center za slovenščino na Clevelandski državni univerzi, ki ga vodi profesor Luka Zibelnik, je povabil Generalnega konzula, Jurčka Žmavca, da je predaval na državni univerzi. Jurček Žmauc je govoril v glavni šolski učilnici in sicer o slovenskih napredkih od vstopa v Evropsko unijo, o predsedstvu združeni Evropi in kaj pomeni Slovenija, čeprav majhna dežela, v svetovnem gospodarskem pomenu.

V soboto, 27. februarja, so prvič v dvorani pod cerkvijo svetega Vida delili toplo jed potrebnim. To se bo vršilo na prvo soboto v mesecu. Sedaj je to mogoče v cerkveni kuhinji, ker so jo temeljito prenovili. Bila je to že velika potreba, ker že nekaj let ni bila več uporabna. Zdaj je spet lepa in moderna. Te dobrodelne jedi pa že nekaj časa nudijo v župniji Marije Vnebovzete.

Danes se pa deli zakrament Svetega Maziljenja. Vsak, ki ima fizične, duhovne ali duševne težave, je vabljen da prejme ta zakrament zdravljenja in tolažbe. Ti so naprošeni, da se v cerkvi usedejo v prve klopi in tako prejmejo ta zakrament. Seveda, onemoglim bo pa duhovnik prišel do njih.

Članice oltarnih društev v obeh slovenskih župnijah se bodo danes zbrale ob skupni maši in po Križevem potu imele svoj mesečni sestanek.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...