Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Šola za življenje

03.03.2010, 08:05 Matjaž Merljak

Na dvojezični višji šoli za gospodarske poklice v Št. Petru se veliko dogaja. Sodelujejo z več šolami v Sloveniji in drugih državah, mladi se pripravljajo na maturo, hkrati pa v teh dneh tudi pri njih poteka vpis za novo šolsko leto. Z ravnateljem mag. Štefanom Schellandrom se je pogovarjal sodelavec Jaka Novak.

Ravnatelj je povedal, kako izgleda dvojezični pouk na njihovi šoli. Vseh pet let vse predmete poučujejo v obeh jezikih in tudi matura je v obeh jezikih. V prvih dveh letih poučujejo dvojezično, v naslednjih dveh vsak mesec v drugem jeziku, v petem letniku pa po presoji profesorja. Pouk popestrijo z različnimi projekti. V prvem letniku imajo intenziven jezikovni teden, v drugem letniku športni teden, v tretjem letniku se spoznajo z Dunajem, v četrtem letniku je intenziven jezikovni teden za italijanščino in angleščino, v petem letniku pa imajo ekskurzijo v Slovenijo. Sodelujejo s partnerskimi šolami v Sloveniji, Italiji, Angliji, na Madžarskem, Slovaškem in v Zambiji. Z vsemi so priredili partnerske projekte.

Želijo si da bi še naprej sodelovali s partnerji v sosedstvu. Njihov cilj je vzgajati mlade, ki bodo imeli vse pogoje za osebno srečno življenje in uspeh v poklicu. Življenje ni samo uspeh, ampak gre tudi za katoliške vrednote, ki jih mladim posredujejo. Maja bo matura, priprave so v polni fazi. Po zaključenem šolanju dijaki lahko nadaljujejo kariero na univerzi ali pedagoški fakulteti ali pa si poiščejo privlačno delovno mesto. Dodatna kvalifikacija je dvojezičnost. Prijave za naslednje šolsko leto že sprejemajo. Do sredine marca se lahko kandidati še oglasijo pri njih. Šolo vodi konvent šolskih sester, ki pomagajo pri vzgoji mladine.

 

Mag. Štefan Schellander
Mag. Štefan Schellander © Jaka Novak

Več informacij najdete na spletni strani šole ali po telefonu +43/4253/2750.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Člani laiških gibanj (photo: focolare.org) Člani laiških gibanj (photo: focolare.org)

Vatikan omejil mandat voditeljem gibanj in združenj

Papež je podpisal dekret, po katerem mandat voditeljev mednarodnih laiških gibanj in združenj ne sme trajati več kot pet let, ista oseba pa je lahko na tem položaju največ dva mandata. Izjema so ...