Marjan Bunič
Andrej Novljan
Tone Gorjup
Benečija, predstavitev Trinkovega koledarja (foto: Miran Mihelič)
Benečija, predstavitev Trinkovega koledarja

Želijo si trajne rešitve

02.03.2010, 08:34 Matjaž Merljak

Z zadnjimi obljubami italijanske vlade se Slovenci v Italiji ob zmanjšanju sredstev za manjšino s strani Dežele Furlanije-Julijske krajine ne morejo pomiriti, zato vztrajajo pri trajni rešitvi.

Zlasti za rojake v Benečiji, je važno, da je v teh dneh posebna slovensko-italijanska komisija odobrila izvedbo projekta Jezik-Lingua. Širši javnosti ga skupaj predstavljajo krovne organizacije italijanske in slovenske manjšine na obeh straneh meje. V kolikor v Italiji tudi ta ne bo izigran, bo utrdil in javno ovrednotil manjšinske jezike. V bistvu gre za nadaljevanje sodelovanja obeh manjšin, ki si prizadevata za razvoj in promocijo slovenskega in italijanskega jezika. Tukaj sta pomembni poglavji Jezik za Beneško Slovenijo in gradnja multikulturnega središča v Špetru v Benečiji.

Oba jezika sta pomembna za sporazumevanje in boljše čezmejno sodelovanje na kulturnem in gospodarskem področju. Kot v Špetru Slovenov ocenjujejo, lahko manjšina, le s takšnim pozitivnim pristopom, v svoj prid uveljavi odlično poznavanje obeh jezikov in zagotovi lasten razvoj, kot vsestranski čezmejni serviser odličnosti turistične ponudbe in druge gospodarske izmenjave, ne le v obmejnem prostoru, ampak na državnem nivoju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.