Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Uspešen pevski seminar za rojake v Nemčiji

| 31.03.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V Nonnenhornu ob Bodenskem jezeru so od 19. do 21. marca 2010 pripravili tradicionalni seminar. Udeležili so se ga pevci iz Stuttgarta, Augsburga, Ulma in Ravensburga. Vseh je bilo blizu 50, pridružila se jim je tudi domačinka. Na zaključku jih je obiskala tudi skupina, ki je iz Slovenije potovala v Bruselj in so imeli skupno nedeljsko sveto mašo.

Program sta vodila profesor, dirigent in skladatelj Ivan Florjanc in dirigentka in organistka Marjetka Urbanič iz Slovenije. Slednja je v Stuttgartu študirala orgle in je tam ustanovila župnijski cerkveni pevski zbor Obzorje.

Kot je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal slovenski župnik v Stuttgartu, dr. Zvone Štrubelj, so skušali dopolniti znanje za péto latinsko mašo, poglobili so Mozartov Ave verum, vadili druge cerkvene in narodne pesmi. Tudi tako so se pripravljali na sodelovanje pri praznovanju 50-letnice župnije, ki bo 10. julija. Slovesnost bo vodil murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je odgovoren za pastoralo rojakov. Ista zborovska zasedba bo nastopila tudi 1. avgusta na Svetih Višarjah. Tam bo tradicionalno srečanje treh Slovenij. Združeni zbori bodo zapeli pri sveti maši in programu po njej.

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.