Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Se bo NSKS razpustil?

| 27.03.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Zbor narodnih predstavnikov Narodnega sveta koroških Slovencev bo v ponedeljek odločal o razpustitvi te krovne manjšinske organizacije. Kot je v začetku mesece napovedal predsednik Karl Smolle, so se za to odločili po krčenju sredstev za politične organizacije slovenske manjšine v Avstriji s strani Slovenije. Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa je ob tem sprejela posebno izjavo.

Predsedstvo Narodnega sveta koroških Slovencev se je po odločitvi slovenske vlade o krčenju sredstev za politične organizacije slovenske manjšine v Avstriji odločilo, da predlaga razpustitev te krovne manjšinske organizacije. Kot so 9. marca v Ljubljani pojasnili predstavniki sveta, bo o tem 29. marca odločal Zbor narodnih predstavnikov.

Svet želi z odločitvijo o samorazpustitvi po besedah Smolleja zbuditi glavne politične akterje tako v Sloveniji kot v Avstriji. Po besedah Smolleja so imeli pogum, da so najprej sami sebe postavili pod vprašaj, da bi odprli vrata boljši in bolje organizirani prihodnosti.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš odločitev Narodnega sveta razume, kot da bodo v organizaciji preverili svoje delovanje. Kot je še menil za STA, je to prava reakcija. Dodal je še, da bi tudi druge organizacije lahko pri svoji bazi preverile, ali je to, kar delajo, prav ali ne. Glede predloga Narodnega sveta, da bi na avstrijskem Koroškem demokratično izvolili enotno zastopstvo slovenske manjšine, pa meni, da bi bila ta rešitev "v redu, če bi do tega lahko prišli". Tu bi se po njegovih besedah potem morali pogovarjati, kako priti do ene organizacije, pri čemer imajo vse tri krovne organizacije različne poglede.

 


 

IZJAVA ZA JAVNOST SLOVENSKE KONFERENCE SSK V ZVEZI Z NAPOVEDANO RAZPUSTITVIJO NARODNEGA SVETA KOROŠKIH SLOVENCEV

Svet Slovenske konference SSK je na svoji redni seji 19. marca obravnaval napoved predsedstva Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), da konec marca letos to organizacijo razpusti. Vzrok za to naj bi bilo predvideno zmanjšanje finančne pomoči Republike Slovenije političnim organizacijam slovenske manjšine v Avstriji v letu 2010, s čimer naj bi Republika Slovenija posredno podpirala raznarodovalno politiko na avstrijskem Koroškem. Svet SK SSK v prepričanju, da bi bili tako napovedano zmanjšanje pomoči iz Republike Slovenije kakor tudi napovedana razpustitev NSKS hudo zgrešeni potezi, sprejema naslednjo izjavo:

1. Razpustitev Narodnega sveta koroških Slovencev bi bila škodljiva, saj ne bi v ničemer prispevala k izboljšanju položaja Slovencev na avstrijskem Koroškem, bistveno pa bi ošibila njihovo povezanost in s tem organiziran odpor manjšine raznarodovalnim pritiskom.

2. Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pozivamo, naj slovenskim političnim organizacijam na avstrijskem Koroškem tudi letos zagotovi finančno pomoč vsaj v enaki višini, kot jo je v preteklem letu.

3. V želji, da bi Slovenci na avstrijskem Koroškem končno dosegli vse tiste pravice, ki jim jih zagotavlja 7. člen Avstrijske državne pogodbe, Slovenska konferenca SSK poziva vodstva vseh njihovih političnih organizacij, naj naredijo vse, da bo slovenska narodna skupnost na avstrijskem Koroškem v razmerju do avstrijskih zveznih in koroških deželnih oblasti vendarle začela nastopati enotno. V ta namen bi bilo nujno, da vodstva slovenskih političnih organizacij čim prej dosežejo zavezujoč medsebojni dogovor o ustanovitvi skupnega reprezentativnega zastopstva slovenske manjšine.

4. Od Vlade RS pričakujemo, da bo Republika Slovenija storila vse, da bo Republike Avstrija v razmerju do pripadnikov slovenske narodne manjšine na Koroškem izpolnjevala vse svoje obveznosti iz 7. člena Avstrijske državne pogodbe. Če se bo Avstrija tem obveznostim še naprej izmikala kakor doslej, predlagamo, da Republika Slovenija uradno seznani druge podpisnice Avstrijske državne pogodbe ter pristojne organe Evropske zveze, Sveta Evrope in OZN s sabotiranjem mednarodnega pravnega akta v škodo slovenske narodne manjšine v Avstriji.

 

za Slovensko konferenco SSK:
Borut Korun, predsednik
Svetovni slovenski kongres

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...