Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Meta PotočnikMeta Potočnik

50 let garaškega dela je kronano s številnimi lepimi sadovi

| 25.03.2010, 08:05 Matjaž Merljak

Čez natanko teden dni bo minilo 32 let od duhovniškega posvečenja Vinka Bokaliča, ki ga je papež imenoval za buenosaireškega pomožnega škofa. Lazarist Janez Cerar je napisal o slovenskem čudežu... o strnjeni naselbini slovenskih družin v Slovenski vasi v Lanusu, naselju skromnih 250 prebivalcev slovenskih korenin - znotraj velike župnije Marije Kraljice, na jugu velikega Buenos Airesa, glavnega mesta Argentine.

V letu duhovništva se je številnim duhovnim poklicem pridružil nov dar; dvema škofoma, ki sta tu domačina: Andreju Stanovniku, kapucinu, nadškofu v mestu Corrientes, ter Lojzetu Urbanču, škofu v mestu Catamarca, se je v ponedeljek, 15. marca, pridružil še lazarist Vinko Bokalič Iglič, ki ga je papež Benedikt XVI. imenoval za pomožnega škofa argentinskega glavnega mesta, naslovnega škofa v Summi. S tem bo izpolnjeno mesto po imenovanju monisinorja Oscarja Vicenta Ojea za škofa koadjutorja škofije San Isidro.

Vinko Bokalič Iglič se je rodil 11. junija 1952 v Buenos Airesu, staršema: Vinku (rojenemu v Mengšu) in Pavli Iglič (rojeni v Brdu pri Lukovici) ki sta v Argentino prišla leta 1949. Osnovno šolo je obiskoval pri šolskih sestrah v Lanusu; srednjo pa pri lazaristih v Escobarju pri Buenos Airesu. K lazaristom je vstopil 1. marca leta 1970, zaobljube je izrekel 5. junija 1976. Študij filozofije je opravil pri jezuitih, teologijo pa je dokončal na katoliški univerzi (UCA) v Buenos Airesu. V duhovnika je bil posvečen 1. aprila 1978.

Prva leta duhovništva je posvetil pastorali mladih. Več let (od 1983 do 1990, od 1997 do 2000) je bil vzgojitelj bogoslovcev, med letoma 1991 in 1994 je bil župnik župnije Brezmadežne s čudodelno svetinjo, od 1994 do 1997 župnik v mestu Cordoba ter na misijonski župniji v mestu Goya, provinca Corrinetes. Od leta 2008 se je posvečal ljudskim misijonom.

Znotraj Misijonske družbe lazaristov je opravljal službo ravnatelja notranjega semenišča v letih 1987-1990 in 1997-2000, provincialnega svetovalca 1987-1993 in 1997-2003 ter vizitatorja-provinciala argentinske province (2003-2009). Nazadnje je bil kaplan v svetišču Brezmadežne s Čudodelno svetinjo v Buenos Airesu, kjer bo v soboto, 29. maja, prejel škofovsko posvečenje.

Ko razmišljam o Vinku, ki mi je sobrat - še več, prijatelj in zgled, pred bližnjim radijskim misijonom znova našim škofom iskreno voščim, da bi izpred radijskih mikrofonov odšli naravnost med ljudi... od severa do juga, od vzhoda do zahoda naše domovine. Brez strahu, a z veliko mero poguma, ker je z njimi Jezus.

Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...