Slavi Košir
Marko Zupan
Marta Jerebič
Marija Marič, KD Bubla Radenci (foto: ARO)
Marija Marič, KD Bubla Radenci

Knjiga o izseljencih iz Pomurja

24.03.2010, 08:32 Matjaž Merljak

Andreja Barat iz studia v Martjancih pri Murski Soboti je pripravila prispevek o izseljencih iz Pomurja. Nastal je na osnovi knjige, kjer so zbrane njihove življenjske zgodbe. Njena sogovornica je bila raziskovalka in zapisovalka zgodb izseljencev, Marijo Marič.

V preteklosti se je mnogo ljudi iz Pomurja odločilo iskati svoj kruh v tujini. Kulturno društvo Bubla iz Radencev je zbralo zgodbe prleških in prekmurskih izseljencev ter jih izdalo v knjigi z naslov Z žuljavo roko do skorjice kruha.

Življenjske zgodbe izseljencev so zanimive, vesele in žalostne, uspešne in manj uspešne, pogosto težke in zaznamovane z domotožjem. Vse pa so del življenja. Ki ga je treba živeti, pa naj bo doma ali v tujini.

S sogovornico sta se pogovarjali o razlogih za izseljevanje, o potovanju v obljubljeno deželo, tamkajšnjih razmerah, pa seveda o nastanku knjige, zbiranju starih slovenskih pesmi, pomenu knjige za izseljence in načrtih za prihodnosti.

Življenjska zgodba vsakega starejšega človeka je enkratna, nepojmljiva in vredna zapisa. Če želite, ji lahko zaupate svojo in ji tako pomagate pri zbiranju materiala za naslednjo knjigo. Pri gospe Mariji lahko tudi naročite knjigo ali zgoščenko. Naslov dobite v našem uredništvu.

Naslovnica knjige Z žlahtno roko
Naslovnica knjige Z žuljavo roko do skorjice kruha © ARO

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...