Marjan BuničMarjan Bunič
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Marija Marič, KD Bubla Radenci (foto: ARO)
Marija Marič, KD Bubla Radenci

Knjiga o izseljencih iz Pomurja

| 24.03.2010, 08:32 Matjaž Merljak

Andreja Barat iz studia v Martjancih pri Murski Soboti je pripravila prispevek o izseljencih iz Pomurja. Nastal je na osnovi knjige, kjer so zbrane njihove življenjske zgodbe. Njena sogovornica je bila raziskovalka in zapisovalka zgodb izseljencev, Marijo Marič.

V preteklosti se je mnogo ljudi iz Pomurja odločilo iskati svoj kruh v tujini. Kulturno društvo Bubla iz Radencev je zbralo zgodbe prleških in prekmurskih izseljencev ter jih izdalo v knjigi z naslov Z žuljavo roko do skorjice kruha.

Življenjske zgodbe izseljencev so zanimive, vesele in žalostne, uspešne in manj uspešne, pogosto težke in zaznamovane z domotožjem. Vse pa so del življenja. Ki ga je treba živeti, pa naj bo doma ali v tujini.

S sogovornico sta se pogovarjali o razlogih za izseljevanje, o potovanju v obljubljeno deželo, tamkajšnjih razmerah, pa seveda o nastanku knjige, zbiranju starih slovenskih pesmi, pomenu knjige za izseljence in načrtih za prihodnosti.

Življenjska zgodba vsakega starejšega človeka je enkratna, nepojmljiva in vredna zapisa. Če želite, ji lahko zaupate svojo in ji tako pomagate pri zbiranju materiala za naslednjo knjigo. Pri gospe Mariji lahko tudi naročite knjigo ali zgoščenko. Naslov dobite v našem uredništvu.

Naslovnica knjige Z žlahtno roko
Naslovnica knjige Z žuljavo roko do skorjice kruha © ARO