Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Mi smo mi in Fantje na vasi, Janez Srešek, Cleveland (foto: shwetube.com)
Mi smo mi in Fantje na vasi, Janez Srešek, Cleveland

Slovenska pesem v Clevelandu (VIDEO)

| 21.03.2010, 19:03 Matjaž Merljak

Pravilo velja, da se bo slovenska beseda najdlje ohranila v deželah po svetu le v pesmi. Dokaz tega je petje, ki ga rojaki slišimo na prireditvah in proslavah. Čeprav je mladina, ki poje te pesmi morda že tretjega ali celo že četrtega kolena, se vedno zapoje v čisti slovenščini. Priča tega je skupina mladih fantov, ki so sestavili pevsko skupino in si nadeli me, Mi smo mi, v Clevelandu.

Prvi uspešni koncert je skupina imela lansko jesen v cerkvi Svetega Vida, ki je bil izredno lepo obiskan. Fantje sestava so vsi visokošolci, zato se le poredko zberejo na vaji, ker so pač raztreseni po vseh zveznih državah okrog rojstne države, Ohio. Fantje pojo v različnih jezikih, slovenskem, latinskem in angleškem, narodne in umetne pesmi. So pa vedno pripravljeni na gostovanje, če seveda jim čas dopušča. Pred časom so bili vabljeni v sosednjo državo, Indiano in tam zapeli koncert rojakom, ki se poredko slišijo slovensko pesem. Fantje zbrani v Mi smo mi, pod vodstvom Janeza Sršena mlajšega in Richija Celestina so vzbudili starejšim ljudem pravo evforijo z njihovim petjem in vzdramili marsikatero srce, ki se je se spominjalo pesmi, ki so jih peli v mladosti.

Iz bližnjega mesteca, Sandusky pa prihaja novica ali obvestilo o rojaku, ki vodi godbo višje šole, Perkins High School že 30. Let. V teh 30. letih je ta godba bila vabljena na sodelovanje oziroma tekmovanje na državni ravni. Priča da je godba res kakovostna dokazuje vabilo na to tekmovanje že 25. let zaporedno. Ta godba, razen ene druge, je edina, ki je vsako leto vabljena sodelovati vsa ta leta. Mnogo glasbenikov iz te skupine je odšlo in nadaljevalo glasbeno izobrazbo na univerzah. Godbo vodi rojak John Kustec, učitelj na višji šoli, ki pa izhaja iz Clevelanda, kjer njegovi starši se vedno stanujejo v predmestju.

Clevelandski slovenski profesionalci in poslovneži so pretekli 4. marec vabili na izrecno zabavni večer v lokal slovenskega rojaka, ki je praznoval 40. letnico delovanja. Lokal ali gostilna nudi pijače iz vsega sveta, seveda tudi slovenskih izdelkov. Večera v mestu se je udeležilo nekaj več kot 30 rojakov in so lepo preživeli večer v dobri družbi prijateljskega pogovora in seveda pesmi. Navzočih je bilo tudi nekaj pomembnih gostov, med katerimi je bil tudi konzul Jurček Žmauc.

V nedeljo, 14. marca, je pa vabilo na kosilo v dvorano Marije Vnebovzete članstvo Misijonske znamkarske akcije. Udeležba je bila zopet številčna, saj rojaki vsako leto podpro delovanje te tako pomembne institucije med nami, ki obstaja samo za pomoč slovenskih misijonarjev po sirnem svetu in povrhu so pa vesele gospodinje, ker imajo prosto nedeljo.

16. marca, pretekli torek je bil v Clevelandu med svojim potovanjem z koncerti po naši deželi Vlado Kreslin. Vlado je nastopil v dvorani Slovenskega društvenega doma v predmestju, v Euclidu. Koncert je bil doživet in dobro sprejet, saj Vlado razproda skoraj vsak njegov nastop. Njegov urnik je tesno zaseden, prav zato je imel koncert v torek zvečer. Želel si pa je imeti nastop v Clevelandu, ker ima tako lepe spomine na lanski nastop v dvorani Marije Vnebovzete.

Bliža se pomlad in zato je slovenska šola Marije Vnebovzete pripravila zadnji zajtrk z palačinkami danes dopoldne. Tak zajtrk pripravi enkrat mesečno v zimskih mesecih in sin na ta način šola pridobi nekaj sredstev za obratovanje, učenje slovenščine učenkam in učencem te šole. Obisk je pa vedno zelo dober, kakor so postne večerje vse petka v postu, ki jih priredi župnija. Zanimivo, da so udeleženci postnih jedi tudi ljudje od drugod, ne samo domačini. Postrežba seže tudi do 600 odjemalcev.

Cvetna nedelja je samo teden dni pred nami in tako se lepo pripravljamo na veliko noč z češčenjem pred Najsvetejšim in križevem potu, ki se bere v naših cerkvah večkrat tedensko.

Posnetek Fantov na vasi in zasedbe Mi smo mi, ko skupaj zapojejo Žabe. Posnetek je nastal 1. novembra 2009.

Več na ....

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.