Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Cleveland, Sveti Vid (foto: Tone Ovsenik)
Cleveland, Sveti Vid

Župnija v slovenski skupnosti je vitalnega pomena

18.03.2010, 08:08 Matjaž Merljak

V nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini ste lahko slišali pogovor z nekdanjim generalnim konzulom v Clevelandu, dr. Zvonetom Žigonom. Med drugim je povedal, kakšna je vloga Cerkve in kako je s kulturnim življenjem v slovenski skupnosti.

V Clevelandu je veliko cerkva, mnoge so prazne, ker se je struktura ljudi spremenila. Sedanji škof jih je začel zapirati in to je med ljudmi povzročilo velik odpor. Slovenci smo obdržali dve župniji, dve pa so ukinili. Če bi ukinili župniji Marije Vnebovzete in Sveti Vid, bi to pomenilo smrtni udarec. Obe imata slovenski šoli tako za otroke kot odrasle. Tam se odvijajo običaji, ki so povezani s cerkvenimi prazniki ... Vloga Cerkve je izjemno velika. Župnija v slovenski skupnosti je vitalnega pomena.

Poleg Clevelanda je slovenska župnija tudi v New Yorku, pomembno je versko središče v Lemontu pri Chicagu. Zanimiva je zgodba v San Franciscu, kjer je škof cerkev zaprl, kasneje so jo dobili nazaj in župnija je slovensko-hrvaško-poljska. Kljub temu, da imajo slovenski dom, se rajši zbirajo v župniji.

In kako je s kulturno dejavnostjo?

V Clevelandu je še pred prihodom dr. Žigona prenehal delovati zbor Jadran, a pevska dejavnost je zelo živa. Imamo pevske zbore: Slovenska glasbena matica, Zarja, otroški zborček SNPJ, Korotan, Fantje na vasi, Mi smo mi (to so sinovi Fantov na vasi), dekliška skupina Melodija. Dejavne so tudi folklorne skupine (Kres ...).

Ob sklepu pogovora je dejal, da nikoli o rojakih ne bomo vedeli dovolj. Za informiranje morajo skrbeti mediji, veliko bi lahko naredile tudi šole. Tudi sam je že nekajkrat obiskal šole in govoril o življenju rojakov in vidi, da je to pomembno delo.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...