Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik

Najbolj nas poznajo po športnikih

17.03.2010, 07:08 Matjaž Merljak

V Clevelandu je veliko etničnih skupnosti: Nemcev, Slovakov, Ukrajincev, Čehov, Hrvatov, Slovencev, tako da je v mestu čutiti velik del občutek za etničnost. Še vedno pa ne vedo vsi, kje je Slovenija. V nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini je tudi o tem spregovoril nekdanji generalni konzul dr. Zvone Žigon.

Izobraževalni sistem ni naravnan tako, da bi poznali zemljepis sveta. Marsikdaj se je bilo treba boriti s tem, da je nekomu predstavil, kje smo. Ob vstopu v EU in predsedovanju povezavi se je v časopisih več pisalo o Sloveniji. Najbolj pa nas poznajo po športnikih - po nekaj imenih igralcev v ligi NBA in že je bilo lažje vzpostaviti stik. Med Slovenci je bil največji skok za samoopredelitev z osamosvojitvijo Slovenije.

Poleg Clevelanda je imel v oskrbi Slovence v desetih zveznih državah. Slovenci druge živijo različno: največ 'slovenske krvi' je prisotno v Lemontu pri Chicagu, kjer je še precej živ jezik, nato v Pittsburghu (kjer je precej Slovencev starejše generacije), Detroitu, Pensilvaniji ... manjša skupnost evangeličanov in katoličanov je v Betlehemu, večje skupine rojakov so še Milwaukeeju v Wisconsinu in San Franciscu, New Yorku ... Slovence se najde v vsaki zvezni državi.

Ponekod so se Slovenci integrirali v ameriško skupnost, drugod je prišlo do asimilacije. Še vedno se veliko ljudi, ki četudi ne znajo jezika, imajo slovenske korenine in se radi poistovetijo s Slovenijo.

Rojaki so izjemno veseli ob gostovanjih slovenskih glasbenikov ali kulturnikov. V Cleveland jih pride zelo veliko. Starejša in mlajša generacija je vezana na tradicionalno kulturo: zborovsko pesem in narodnozabavno glasbo.

Vprašali smo ga tudi glede predsodka 'polka in klobasa'. Dejal je: "Polka in klobasa imata pomembno vlogo. Tudi sam sem na to gledal zviška, a ko si tam, to drugače doživljaš. Ti predsodki so resnični, a ne smejo postati negativni."

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...