Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Najbolj nas poznajo po športnikih

| 17.03.2010, 07:08 Matjaž Merljak

V Clevelandu je veliko etničnih skupnosti: Nemcev, Slovakov, Ukrajincev, Čehov, Hrvatov, Slovencev, tako da je v mestu čutiti velik del občutek za etničnost. Še vedno pa ne vedo vsi, kje je Slovenija. V nedeljski oddaji Slovencem po svetu in domovini je tudi o tem spregovoril nekdanji generalni konzul dr. Zvone Žigon.

Izobraževalni sistem ni naravnan tako, da bi poznali zemljepis sveta. Marsikdaj se je bilo treba boriti s tem, da je nekomu predstavil, kje smo. Ob vstopu v EU in predsedovanju povezavi se je v časopisih več pisalo o Sloveniji. Najbolj pa nas poznajo po športnikih - po nekaj imenih igralcev v ligi NBA in že je bilo lažje vzpostaviti stik. Med Slovenci je bil največji skok za samoopredelitev z osamosvojitvijo Slovenije.

Poleg Clevelanda je imel v oskrbi Slovence v desetih zveznih državah. Slovenci druge živijo različno: največ 'slovenske krvi' je prisotno v Lemontu pri Chicagu, kjer je še precej živ jezik, nato v Pittsburghu (kjer je precej Slovencev starejše generacije), Detroitu, Pensilvaniji ... manjša skupnost evangeličanov in katoličanov je v Betlehemu, večje skupine rojakov so še Milwaukeeju v Wisconsinu in San Franciscu, New Yorku ... Slovence se najde v vsaki zvezni državi.

Ponekod so se Slovenci integrirali v ameriško skupnost, drugod je prišlo do asimilacije. Še vedno se veliko ljudi, ki četudi ne znajo jezika, imajo slovenske korenine in se radi poistovetijo s Slovenijo.

Rojaki so izjemno veseli ob gostovanjih slovenskih glasbenikov ali kulturnikov. V Cleveland jih pride zelo veliko. Starejša in mlajša generacija je vezana na tradicionalno kulturo: zborovsko pesem in narodnozabavno glasbo.

Vprašali smo ga tudi glede predsodka 'polka in klobasa'. Dejal je: "Polka in klobasa imata pomembno vlogo. Tudi sam sem na to gledal zviška, a ko si tam, to drugače doživljaš. Ti predsodki so resnični, a ne smejo postati negativni."

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner) Covid-19 bo očitno postal naš sezonski spremljevalec (photo: Pexels / Edward Jenner)

Petina okužb je covid-19

Petina okužb, ki so v porastu v teh zimskih tednih, je covid-19. Tako je v oddaji Svetovalnica opozorila družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana dr. Jarmila Trček Breznikar, ki je ...