Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Dr. Zvone Žigon, nekdanji generalni konzul v Clevelandu (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Zvone Žigon, nekdanji generalni konzul v Clevelandu | (foto: Matjaž Merljak)

Življenje Slovencev v ZDA

| 15.03.2010, 08:29 Matjaž Merljak

Nekdanji generalni konzul v ZDA, dr. Zvone Žigon, je nedavno na Večeru izza kongresa, ki ga je pripravil Svetovni slovenski kongres, predstavil Življenje Slovencev v Clevelandu in tudi sicer v ZDA. Povabili smo ga tudi v naš studio in posneli zanimiv pogovor.

Kot je dejal, slovenstvo ni nikjer enako, sam ceni vsako prizadevanje za ohranjanje slovenstva in ga spoštuje tako kot je. Ponekod je jezik živ, drugje nič več. V Clevelandu je nek poseben model. Tam so ga posebej navdušili mladi. Slovenstvo je poznal na podlagi literature in dela na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer je prej služboval. V Clevelandu pa je neposredno odkril skupino, ki drži slovenstvo živo. Skupnost je zelo razpršena in raznolika.

Priseljenci so 'razdeljeni' v štiri skupine, glede na čas prihoda. Obstajata SNPJ in KSKJ - Slovenska narodna podporna jednota in Katoliško slovenska kranjska jednota. To sta dve podskupini, potem je povojna politična, begunska emigracija in še ekonomsko migracijo, ki je prišla v ZDA v 60-ih in 70-ih letih. Te skupine so bile nevajene sodelovanje druga z drugo. Te razlike se z leti zamegljujejo.

Pomemben del njegovega dela je bilo, da je med rojaki prišlo do sodelovanja. Začelo se je s tem, da je kmalu potem, ko je prišel, sklical predsednike vseh društev. Spoznal je, da nekateri niso vedeli drug za drugega. Torej jih je najprej začel spoznavati med seboj, saj je komunikacija temelj vsega. Počasi so se korak za korakom z različnimi projekti začeli zbliževati.

Nekateri so imeli tudi stare stereotipe o Sloveniji, kar pa ne velja za mlajše, ki uporabljajo računalnike in internet.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...