Marjan BuničMarjan Bunič
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

Karitas: lani 30-odstotno povečanje prošenj za pomoč

| 02.03.2010, 19:11 Petra Stopar

Slovenska Karitas je lani odgovorila na prošnje 136.000 oseb, v različne oblike pomoči je bilo vključenih več kot 25.000 otrok. Pomagali so tako brezposelnim, kot starejšim in brezdomcem.

Peter Tomažič je v oddaji Karitas povedal, da se je v letu, zaznamovanem z recesijo, stiska povečala za 30 odstotkov, da pa se je za toliko povečal tudi solidarnostni odziv ljudi. Lansko leto je pet let delovanja obeležil tudi sklad Zaupanje. „Tako da smo v teh petih letih 110 družinam občutno pomagali, ne samo v manjših pomočeh, ampak prav pri reševanju večjega problema, da je zdaj življenje teh ljudi dostojno in bolj kvalitetno. Hkrati pa gre za konkretne zgodbe, ki jih ljudje lahko slišijo, ki so seveda anonimne. Predvsem želimo ščititi anonimnost otrok, ker žal so danes velikokrat v medijih prav otroci izpostavljeni, kar pa ni dobro. Druga stvar pri tem skladu pa je tudi ta, da stiske rešujemo zaporedoma. Tu se ne izbirajo medijsko bolj odmevne stiske, ampak gremo po vrsti, ne glede na to, ali so zanimive ali ne. Včasih je namreč neka stvar manj interesantna za darovanje, je pa še kako velika stiska, “ je opisal Tomažič. Ob tem je poudaril, da se je poleg podpore darovalcev odzvala tudi država, povečal se je obseg hrane iz intervencijskih zalog, del sredstev za nakup hrane je namenila vlada, pa tudi različna podjetja.

Še vedno poteka akcija za pomoč Haitiju, ki ga je januarja prizadel močan potres, prav tako pa so na Slovenski Karitas pozvali k darovanju za Čile, ki ga je streslo v soboto. V postnem času na Karitas tudi začenjajo vseslovensko akcijo Pomagajmo preživeti in akcijo Ne pozabimo (za trpeče v državah Jugovzhodne Evrope).