Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Praznik kulture odmeva tudi s tišino

08.02.2010, 13:37 Blaž Lesnik

Dramski umetniki iz vse Slovenije so opoldne sredi Ljubljane znova priredili tradicionalni recital branja poezije Franceta Prešerna. Med njimi letos ni bilo igralca in pesnika Toneta Kuntnerja.

"Naj z živo prispodobo opišem to stanje duha: Stojim ob Prešernu na njegovem trgu, v centru Ljubljane. Okoli njega veselo rajajo kólo od neštetih lučk zaslepljeni, od potrošništva obsedeni, pijani in omamljeni meščani; Kólo vodi priljubljeni veliki mag kapitala, profita in trgovine. Nekaj deset metrov stran, na Wolfovi 8, trgajo slovensko državno zastavo, avenijo v mestu poimenujejo po mrtvem diktatorju, predsednik države pa odlikuje visokega funkcionarja propadlega totalitarnega režima oziroma vodjo njegove tajne politične policije, Udbe , ki je nekoč aretirala junake osamosvojitve.".
Tako dramski igralec Tone Kuntner, ki je našim poslušalcem voščil z naslednjimi besedami:

Berta Golob
Berta Golob
"Morda smo Slovenci edini narod na svetu, ki imamo kulturni dan za državni praznik. Zato ob slovenskem kulturnem prazniku ponosno izobesimo zastave. Ob tem prazniku izrekam vsem svojim rojakom, od Goričkega do morja in od Triglava do Gorjancev iskreno, srčno voščilo in priporočam, da preberejo Prešernovo elegijo svojim rojakom. V smislu zadnjih verzov te pesmi jim želim, da bi bili zvesti sebi, slovenstvu in domovini, da bi bili častni in ponosni državljani te države, ki jo po Cankarjevo po pravici lahko imenujemo nebesa pod Triglavom in da bi se tega dejstva, da resnično živimo v nebesih pod Triglavom, čimbolj zavedali."

Ob dnevu kulture je pisateljica Berta Golob našim poslušalcem in vsem Slovencem in Slovenkam zaželela, da bi znali posnemati Prešernovo prešernost, njegovo domoljubnost, njegovo dobrohotnost in smisel za lepo in pravično.

 

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...