Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka (foto: Matjaž Merljak)
Cerkev Marije Vnebovzete v Clevelandu iz zraka | (foto: Matjaž Merljak)

Postna večerja in koncert v Clevelandu

28.02.2010, 18:09 Matjaž Merljak

Rojaki v Clevelandu so v postnem času vabljeni k postnim večerjam. Že prava je bila dobro obiskana. Lep odziv je bil tudi na koncertu Ivana Hudnika in pri predavanju dr. Vladimirja Rusa.

Na prvo postno nedeljo oziroma že v petek smo začeli s križevim potom v postnem času. V cerkvi Marije Vnebovzete se ta molitev bere ob 14:00 uri in pri Svetem Vidu pa po obeh nedeljskih mašah ob 9:00 uri in po polenajsti maši. V cerkvi Svetega Vida poteka pobožnost križevega pota tudi ob četrtkih in ob petkih pa češčenje pred Najsvetejšim v kapelici svetoviške vasice. Pobožnost križevega pota poteka v cerkvi Marije Vnebovzete poleg ob nedeljah tudi ob petkih, seveda izmenjajoče, enkrat v slovenskem jeziku in drugič v angleščini.

V petek, prvi v postu se je odzvalo vabilu na postno večerjo v dvorani Marije Vnebovzete 350 odjemalcev, kar je po besedah župnika Kumšeta novi rekord za prvi petek. Število obiskovalcev navadno raste z petka v petek in tako običajno, sodeč po prejšnjih letih tudi pride od 600 ljudi in več ter užije dobro postno večerjo z ribami. Vse priprave so pa seveda delo prostovoljcev, ki radi pomagajo župniji.

Dvorana Marije Vnebovzete je pa v soboto zaživela ob pesmi avtorja, glasbenika urednika, pevca Ivana Hudnika, ki je prišel na vihrati obisk med nas in v Kanado. Imel je svoj prvi koncert v petek v Kanadi in soboto pa v naši dvorani v Clevelandu. Doživel je lep aplavz, saj je dvorana dvignila na noge in ga nagradila z burnim aplavzom. Menda je bil presenečen, vsaj po njegovih besedah v izjavi, ki jo je dal med intervjujem za mojo Slovensko uro na clevelandski javni radijski postaji.

Ivan Hudnik med koncertom pri Mariji Vnebovzeti
Ivan Hudnik med koncertom pri Mariji Vnebovzeti © Tone Ovsenik

 

Tone Ovsenik
Tone Ovsenik © Matjaž Merljak
Clevelandski slovenski poslovneži so pripravili razstavo clevelandskih slovenskih umetnikov in pisateljev iz preteklih dni ob priliki meseca kulture v prostorih Slovenskega muzeja in arhiva v stavbi Slovenskega narodnega doma na St. Clair Aveniji. Razstava je pestra, zanimiva in poučna, saj lepo prikaže naše rojake v preteklem času.

V četrtek, 24. februarja je imel predavanje na clevelandski državni univerzi dr. Vladimir Rus. Dr. Rus, ki je študiral na univerzi v Trstu in nato nadaljeval svoj študij v Clevelandu na Western Reserve univerzi in dokončal svoj študij na Michigan univerzi v zvezni državi Michigan, ter poučeval na Clevelandski državni univerzi, John Carroll University, Michigan University in Western Reserve univerzi, je predaval o Soški fronti v prvi svetovni vojni, kjer je zgubilo svoje mlado življenje okrog 300,000 fantov na obeh straneh. Omenil je, da je o teh bitkah, bilo jih je 12, prilično zelo malo napisano, vsaj v angleškem jeziku. Pisatelj Ernest Hemingway je v svoji knjigi A farewell to arms iz svojih doživetij opisal tiste grozne dni. Ernest Hemingway je bil namreč kot vojak na tem področju v času prve svetovne vojne.

Danes pa vabi na svoje vsakoletno kosilo Slovenska sobotna šola Svetega Vida. Menda bo tudi letos obisk sijajen, kot vsako leto do sedaj. Za zaključek meseca kulture nas pa vabi dramsko društvo Lilija, ki bo ponovilo Prešernov Krst pri Savici malo drugače jutri v atriju dvorane Marije Vnebovzete in namreč to je posnetek na video, ki ga je Lilija prvič pokazala za pesnikovo 200. obletnico. Video je delo Bineta Šulinovga pod režiserstvom Sreča Gaserja.

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...