Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Helena Križnik
Sprejem slovenskih športnikov v Vancovru s strani slovenskih rojakov (foto: ARO)
Sprejem slovenskih športnikov v Vancovru s strani slovenskih rojakov

Rojaki v Vancouvru spremljajo ZOI

27.02.2010, 08:04 Matjaž Merljak

Oči športnega sveta so v teh dneh uprte v kanadski Vancouver, kjer potekajo zimske olimpijske igre. Tam so tudi slovenski športniki in v pregledu domačih dogodkov smo spregovorili o njihovih uspehih. Zdaj pa bomo slišali, kako igre spremljajo Slovenci, ki živjio v prestolnici Britanske Kolumbije. Pogovarjal sem se z učiteljem slovenskega jezika Vilkom Mačkom.

Kot nam je povedal, dogajanje spremljajo po internetu, televiziji in časopisih, saj so bile vstopnice drage in se jih je težko dobilo. Mesto pa je v pravem olimpijskem vzdušju, ljudje spremljajo dogajanje po velikih ekranih in veliko je narodnih hiš. Slovenka hiša je na Whistlerju. Rojaki so se s slovenskimi športniki srečali v torek, 16. februarja. Prišlo je zelo veliko rojakov, sprejema pa se je udeležilo tudi devet olimpijcev, prišel je tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, vodja slovenske reprezentance Tone Vogrinec in slovenski veleposlanik v Kanadi Tomaž Kunstelj. Vzdušje je bilo zelo slovensko.

Nekateri člani slovenskega društva so prostovoljci pri izvedbi olimpijskih iger in pomagajo slovenskim športnikom in funkcionarjem. Vilko Maček je v pripravah iskal namestitve za navijače in domače slovenskih športnikov, našel jih je pri slovenskih družinah.

 

Vilko Maček, Vancouver
Vilko Maček, Vancouver © ARO

 


Vilko Maček nam je tudi predstavil slovensko skupnost.

Po zadnjem popisu prebivalstva je okoli 2500 ljudi s slovenskimi koreninami, v društvo jih je včlanjenih okoli 400. Imajo slovenski dom z dvorano za srečanja. Letos bodo praznovali že 52. obletnico ustanovitve. Srečajo se enkrat na mesec: imajo večerje s plesom, kulturne prireditve, piknike ... Najbolj priljubljene so maškarada in vinska trgatev. Enkrat na leto se zberejo na bližnjem romanju, ki je največja slovenska prireditev v Vancouvru. To je največja slovenska prireditev, ki privabi tudi rojake iz drugih mest v pokrajini. Slovenskega duhovnika nimajo, zadnji se je upokojil, zdaj iz Toronta k njim pride Tine Batič. Za veliko noč in božič pa k njim pride duhovnik iz Slovenije.

Največ članov jih je starejših, mladi ne prihajajo tako pogosto, na določene prireditve jih pride dosti, tako, da nekaj upanja je. Treba je poiskati način, da se bodo vključili v delovanje društva. Nekateri znajo slovensko, drugi znajo narečno slovenščino, sicer pa Vilko Maček že sedem let poučuje slovenščino. Prihaja 18 učencev, tako mladi kot srednjih let. Pouk je vsako sredo zvečer v prostorih društva. Imajo tudi zelo dober pevski zbor in dve folklorni skupini - za mlade in starejše.

 

 

Sprejem slovenskih športnikov v Vancovru s strani slovenskih rojakov
Sprejem slovenskih športnikov v Vancovru s strani slovenskih rojakov © ARO

Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec) Shod za otroke in družine (photo: Marjana Debevec)

Družino bomo branili do konca

Kljub dežju se jev torek popoldne na shodu za zaščito družine pred državnim zborom zbralo skoraj 10.000 ljudi. V besedah upanja in hkrati odločenosti so sporočali, da ne bodo dopustili poseganja v ...

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...